E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16184
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Atlaišanas pabalsta izmaksas nosacījumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2019
Kaspars

Jautājums par mikrouzņēmumu. Strādāju vairākus gadus mikrouzņēmumā, un tad pēkšņi darba devējs lauza darba līgumu, bez iemesla un brīdinājuma, 30.11.2018. Vai man pienākas 3 mēnešu kompensācija algas apmērā? Otrs: vai man pienākas neizmaksātie atvaļinājumi par 2018. gadu?

A
atbild:
11. februārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai atbildētu uz jautājumu par darba devēja pienākumu izmaksāt atlaišanas pabalstu, svarīgi ir zināt, kā notika darba līguma laušana. Darba attiecības var izbeigt:

  • pēc darbinieka iniciatīvas – darbinieks raksta uzteikumu;
  • pēc darba devēja iniciatīvas – darba devējs uzteic darba līgumu, pamatojoties un kādu no Darba likuma (DL) 101. pantā norādītajiem iemesliem;
  • pusēm vienojoties, pamatojoties uz DL 114. pantu.

LV portāla skaidrojumos ir iespējams uzzināt vairāk par darba attiecību izbeigšanu:

Darba devēja uzteikums

Darbinieka uzteikums

Pušu vienošanās

Darba likuma 112. pants, kas regulē atlaišanas pabalsta izmaksu, paredz, ka darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu, uzteicot darba līgumu šā likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos. Pabalsta apmērs atkarīgs no nostrādātā laika:

  1. viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  2. divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  3. triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  4. četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Protams, pastāv arī iespēja izmaksāt atlaišanas pabalstu citos gadījumos, piemēram, pēc darba devēja iniciatīvas vai pusēm vienojoties.

Citādi ir ar atvaļinājuma kompensācijas izmaksu. Ja atvaļinājums nav izmantots, darba devējam, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, ir obligāts pienākums izmaksāt neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju par visiem periodiem, kad tas nav izmantots. To paredz DL 149. panta piektā daļa.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas