E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16171
Lasīšanai: 2 minūtes
1
4
1
4

Līguma spēkā esamība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Amanda

Nesen uzzināju, ka uz mana vārda bija noslēgts līgums par pakalpojumiem. Līgumā bija nepareizi norādīts personas kods, kā arī, protams, paraksts cits. Ir aizdomas, ka to izdarīja kāds no radiniekiem. Pirms vērsties policijā ar iesniegumu, vēlētos uzzināt, kāds var būt sods šai personai un vai vispār ir vērts vērsties policijā?

A
atbild:
25. janvārī, 2019

Jūsu jautājums ir par darījuma (līguma) tiesiskumu. Saskaņā ar Civillikuma 1427. pantu tiesiska darījuma būtība paredz tā taisītāja gribas izteikumu, savukārt saskaņā ar Civillikuma 144. pantu, lai tiesisks darījums būtu spēkā, nepietiek ar to vien, ka tā dalībnieki izteic savu gribu, bet ir vēl vajadzīgs, lai šī griba būtu radusies brīvi – bez maldības, viltus vai spaidiem.

Jūsu aprakstītā situācija liecina, ka šāds darījums (līgums) ir atzīstams par spēkā neesošu, jo trūkst visu tiesiska darījuma sastāvdaļu un to ir veikusi cita persona. Tā kā Jums kļuva zināms par šāda darījuma dokumenta pastāvēšanas faktu, var rekomendēt paziņot otrai līgumslēdzēja pusei par šāda dokumenta spēkā neesamību.

Attiecībā uz šī pārkāpuma krimināltiesisko dabu un sekām – saskaņā ar Krimināllikuma normām saistībā ar uzdošanos par citu personu ir paredzēta kriminālatbildība saistībā ar 281.1 pantā paredzēto pārkāpumu (kas nav attiecināms uz Jūsu jautājumu). Taču jautājums par kriminālprocesa ierosināšanu ir jāskata saistībā ar nodarītā kaitējuma apmēru un sekām, kādas rodas Jums šāda tiesību aizskāruma rezultātā. Attiecīgi jautājums par kriminālprocesa uzsākšanas nepieciešamību ir vērtējams saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 370. pantu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas