E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16169
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Norīkojums citā darbā, ja ir dīkstāve

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Aija

Labdien! Uzņēmumā strādāju algotu darbu jau divus gadus. Strādāju pēc grafika (24 stundu maiņu darbs ik pēc 4 dienām). Pēkšņi darba devējs man paziņo, ka man vienu mēnesi nebūs ierastā ikdienas darba, bet tiks iedots kāds darbiņš citā nodaļā citos apstākļos un jāstrādā tikai darba dienās 8 stundas. Svētku dienās un brīvdienās ir brīvs. Jautāju, kā ir ar samaksu, un solīja aprēķināt, ka nauda būs tāda pati kā līdz šim. Darbam piekritu. Sekoja algas diena, un esmu pārsteigta, ka nauda nebūt nav tāda, kā man bija vidēji pēdējos 6 mēnešus. Turklāt bija svētku dienas (Ziemassvētki), un tie iekrita darba dienās, kurās man nevajadzēja ierasties. Līdz ar to zaudēju savas darba stundas.

Kad prasīju grāmatvedei detalizētu izrakstu, atbilde bija, ka man samaksa tika veikta, balstoties uz nostrādātajām stundām, kuras tika reizinātas pēc vidējās stundas likmes. Vai darba devējam ir jāmaksā dīkstāves gadījumā pēc nostrādāto stundu skaita, kas reizināts ar vidējo stundu likmi? Dīkstāve nav darbinieka vainas dēļ. Darba devējs nevarēja mani nodrošināt ar darbu vienu mēnesi, un, iespējams, būs vēl kāds mēnesis. Cik tas juridiski ir pareizi? Dīkstāves no visas nodaļas ir tikai man. Vienlaikus kolēģis iet no mūsu nodaļas prom, un viņa vietā tiek apmācīts jauns darbinieks, kas jau ar nākamo mēnesi tiek pieņemts vienā nodaļā ar mani maiņu darbā. Man saka, ka būs vēl kāds mēnesis, kad man nebūs darba. Nekāds līgums ar mani nav noslēgts, kurā būtu norādīts, ka esmu uz laiku aizvietotāja vai tamlīdzīgi. Ceru uz kaut kādu atbildi. Paldies par palīdzību!

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 57. panta pirmo daļu dīkstāves gadījumā darba devējam ir tiesības norīkot darbinieku darba līgumā neparedzēta darba veikšanai ne ilgāk kā uz diviem mēnešiem viena gada laikā. Minētā panta otrā daļa nosaka, ka par darba līgumā neparedzētu darbu veikšanu darba devējam ir pienākums izmaksāt atbilstošu darba samaksu, kuras apmērs nedrīkst būt mazāks par darbinieka iepriekšējo vidējo izpeļņu. Vidējās izpeļņas aprēķināšanas kārtība noteikta Darba likuma 75. pantā.

Lai izvērtētu, vai konkrētajā situācijā nav pārkāptas Darba likuma prasības, Jums būtu ieteicams vērsties ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas