E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16166
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2
2
2

Maksa par ūdens cirkulāciju nav neatkarīgs papildu maksājums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Svetlana

Labdien! Internetā atradu šādu jautājumu un atbildi uz to: “Cik rīdziniekiem izmaksā karstā ūdens cirkulācija? – Maksa par šo pakalpojumu tiek noteikta 10% apmērā no viena siltumenerģijas megavata cenas konkrētajā mēnesī.” Mūsu apsaimniekotājs nepiekrīt šādam aprēķinam un uzskata, ka jāpiemēro 10% no kopējās maksas par mēnesī patērēto siltumenerģiju. Kā to paredz Latvijas likumdošana? Šajā portālā atradu informāciju, ka karstā ūdens cirkulācijai ir jābūt konstantai un to nosaka dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē. Kā ir pareizi? Kā korekti to noteikt?

A
atbild:
21. februārī, 2019

Praksē visbiežāk patiešām tiek pielietots jautājumā minētais tarifs – 10% no siltumenerģijas vienas megavatstundas cenas. Dzīvokļu īpašnieki Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā var nolemt arī par cita veida maksājumu, piemēram, trīs, četru vai piecu eiro apmērā. Taču tam nav vērā ņemamas nozīmes, jo maksa par ūdens cirkulāciju ir cieši saistīta gan ar aukstā ūdens sasildīšanas, gan apkures izmaksām. Piemēram, saskaitot karstā ūdens sagatavošanas un cirkulācijas izmaksas, vasarā šī summa ir vienāda ar kopējo siltumenerģijas padeves apjomu dzīvojamai mājai, jo apkure ir atslēgta. Iznāk tāds kā matemātisks vienādojums: ja paaugstina maksu par ūdens cirkulāciju, samazinās viena kubikmetra ūdens sasildīšanas izmaksas. Ziemā nāk klāt vēl viens maksājums – par apkuri.

Daudzi iedzīvotāji iedomājas, ka maksa par ūdens cirkulāciju ir kaut kāds papildu maksājums, kas neattiecas uz kopējo sistēmu. Taču tā ir viena kopīga izdevumu pozīcija siltumenerģijas piegādei dzīvojamā mājā.

Normatīvajos aktos nav speciāli norādīts, cik lielai jābūt maksai par ūdens cirkulāciju. Daudzdzīvokļu mājās, kas ir pašvaldības valdījumā, to pamatā nosaka pašvaldības uzņēmumi – apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji (nereti, balstoties uz vietējās pašvaldības saistošajiem noteikumiem), bet, kā jau minēju, par to ir tiesīgi lemt arī paši dzīvokļu īpašnieki.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas