E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16165
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kā noteikt paternitāti tiesā, ja nav zināms bērna tēva personas kods

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Lilija

Sveiki! Man ir jautājums saistībā ar paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu pieprasīšanu vienlaikus. Ir piedzimis bērns, bērna tēvs no paternitātes atsakās, bērna reģistrācijā nav piedalījies, dzimšanas apliecībā svītriņa. Bērna tēvs ir no ārvalsts, Indijas, viņš iegūst izglītību Latvijā, viņa personas kods nav zināms, tikai vārds un uzvārds. Sakiet, lūdzu, kādi prasības pieteikumi ir jāaizpilda un vai ir iespējams to izdarīt bez juridiskās konsultācijas, iesniegt prasību pašai? Varbūt ir pieejami aktuālie paraugi? Paldies!

A
atbild:
14. februārī, 2019
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Zita Zaharenko, zvērināta advokāte

Civilprocesa likuma 128. pants nosaka, ka prasības pieteikumā ir jānorāda atbildētāja vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā dzīvesvieta un deklarācijā norādītā papildu adrese, bet, ja tādas nav, – dzīvesvieta. Līdz ar to, lai iesniegtu prasību tiesā, ir jānoskaidro arī atbildētāja personas kods un adrese.

Ja ārzemnieks studē akreditētā augstskolā Latvijā, tad viņam ir jābūt piešķirtai uzturēšanās atļaujai un personas kodam. Savukārt, iegūstot uzturēšanās atļauju, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē tiek reģistrēta dzīvesvietas adrese Latvijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde uz motivēta iesnieguma pamata var izsniegt izziņu par citu personu (t.sk. par dzīvesvietu, personas kodu). Plašāk Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes mājaslapas sadaļā “Informācija no Iedzīvotāju reģistra”.   

Konkrētajā gadījumā izziņas pieprasījums būtu jāmotivē ar to, ka sieviete vēlas iesniegt prasības pieteikumu tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu, bet viņai nav zināms vīrieša personas kods un deklarētās dzīvesvietas adrese, papildu adrese vai dzīvesvietas adrese. Tāpat iesniegumā jānorāda visa zināmā informācija (mācību iestāde, vecums, izcelsmes valsts u. c.). Lai pamatotu izziņas nepieciešamību, būtu ieteicams iesniegumam pievienot bērna dzimšanas apliecības kopiju un prasības pieteikuma projektu. Sīkāku informāciju par izziņas izsniegšanas noteikumiem var sniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Prasības pieteikuma par paternitātes noteikšanu paraugu nav. Savukārt pieteikuma veidlapa maza apmēra prasībai par uzturlīdzekļu piedziņu pieejama Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā (manas.tiesas.lv/eTiesas/) sadaļā E-veidlapas. Šī veidlapa ir izmantojama tikai tādā gadījumā, ja tiek celta prasība tikai par uzturlīdzekļu piedziņu. Ceļot prasību par paternitātes noteikšanu, to izmantot nevar. Tomēr šī veidlapa ir labs ieskats tajā, kā jāizskatās prasības pieteikumam kopumā, ja vēlaties prasības pieteikumu sagatavot pati. Rakstot prasības pieteikumu, jāievēro Civilprocesa likuma 128. panta noteikumi.

Papildus informējam, ka gadījumā, ja prasības pieteikumu par paternitātes noteikšanu apvieno ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, atbilstoši Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktam prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas