E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16163
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1
1
1

Koplietošanas telpu izmantošanas un atsavināšanas kārtība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Zane

Daudzdzīvokļu māja ir kopīpašums, dzīvokļi ir lietošanā. Vai uz šādu māju attiecas Dzīvokļa īpašuma likums, kur noteikti ierobežojumi attiecībā uz koplietošanas telpām? Kādā kārtībā tiek noteikta koplietošanas telpu, piemēram, pagrabu un bēniņu, izmantošana un atsavināšana šādā kopīpašumā? Vai nepieciešama tikai 3/4 īpašnieku piekrišana vai tomēr visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana? Cik īpašnieku piekrišana nepieciešama, piemēram, papildu komunikāciju izveidei šādās koplietošanas telpās?

A
atbild:
20. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5. panta  ceturtajā daļā ir noteikts: “Lēmumus, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošā dzīvojamā mājā – pārvaldīšanas uzdevuma uzdošanu, tā atsaukšanu, mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu līgumu slēgšanas noteikumiem, kā arī kārtību, kādā nosakāmi un maksājami obligātie izdevumi un atlīdzība par pārvaldīšanu, pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumus par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.”

Minētā normatīvā akta 6. pantā noteiktās obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības ir šādas:

  1. dzīvojamās mājas uzturēšana (fiziska saglabāšana) (turpmāk – uzturēšana) atbilstoši normatīvo aktu prasībām:
    • dzīvojamās mājas sanitārā apkope;
    • siltumenerģijas, arī dabasgāzes, piegāde, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu nodrošināšana, sadzīves atkritumu izvešana, slēdzot attiecīgu līgumu ar pakalpojuma sniedzēju (turpmāk dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamais pakalpojums);
    • elektroenerģijas nodrošināšana dzīvojamās mājas kopīpašumā esošajai daļai (arī kopīpašumā esošo iekārtu darbības nodrošināšanai);
    • dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošana, tehniskā apkope un kārtējais remonts;
    • dzīvojamai mājai kā vides objektam izvirzīto prasību izpildes nodrošināšana;
    • dzīvojamās mājas energoefektivitātei izvirzīto minimālo prasību izpildes nodrošināšana.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš uzskata – ja rīcība ar kopīpašuma daļām nepieciešama obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību realizēšanai, tad ir piemērojams Dzīvokļa īpašuma likuma 16. pantā iekļautais regulējums. “Izpārdodot dzīvokļus, namīpašnieki tādas kopīpašuma daļas kā bēniņi, pagrabtelpas nereti patur savā īpašumā kā kopīpašuma domājamo daļu un beigās paši nezina, ko ar to iesākt. Savukārt dzīvokļu īpašniekiem, piemēram, ja pagrabā atrodas inženierkomunikācijas, siltummezgls, šīs telpas ir nepieciešamas mājas tehniskajai uzturēšanai.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas