E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16161
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvokļa lietošanas vienīgais pamats – īres vai apakšīres līgums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Ivars

Labdien! Īrējam dzīvokli 20 gadus no saimniekiem, kuri ir Amerikā. Līguma nav, ir mutiska vienošanās, ka viņi atgriezīsies, privatizēs dzīvokli un mēs varēsim atpirkt šo dzīvokli. Viņi tā arī nav parādījušies, dzīvoklis nav privatizēts, kontaktu ar saimniekiem nav. Pašvaldība liek atstāt dzīvokli. Parādu nav. Ko var darīt?

A
atbild:
14. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Likuma Par dzīvojamo telpu īri 2. pantā ir noteikts: “Dzīvojamās telpas īre ir dzīvojamās telpas lietošanas tiesību nodošana citai personai par maksu. Dzīvojamās telpas lietošanas tiesības citai personai var nodot dzīvojamās telpas īpašnieks, valdītājs, kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā.

Dzīvojamās telpas lietošanas vienīgais pamats īrniekam vai apakšīrniekam ir dzīvojamās telpas īres vai apakšīres līgums.”

Ja minētā dzīvokļa īrnieki nav atsaukušies pašvaldības paziņojumam par privatizācijas objekta pirkšanu un nav iesnieguši privatizācijas pieteikumu, noslēguši pirkuma līgumu un izpildījuši pārējās ar privatizāciju saistītās formalitātes, tad dzīvoklis ir palicis pašvaldības īpašumā.

Visticamāk, dzīvokļa iemītniekiem, kuri ir ilgstošā prombūtnē, bija ilgtermiņa īres līgums par attiecīgās dzīvojamās platības izmantošanu, tādēļ viņi savulaik varēja dzīvokli nodot apakšīrē, taču ar vienu nosacījumu – tikai ar izīrētāja piekrišanu (likuma 17. panta pirmā daļa). Tad jūs tagad būtu pilntiesīgi dzīvokļa apakšīrnieki.

Neviens no likumā minētajiem nosacījumiem nav izpildīts. Iespējams, ir beidzies īres līguma termiņš, bet varbūt mājas pārvaldnieks – pašvaldības uzņēmums – pamanījis, ka dzīvoklī ilgstoši mitinās personas, kurām nav tiesību to izmantot, un tādēļ radusies prasība atbrīvot dzīvojamo platību. Tā kā jums nav īres līguma ar dzīvokļa īpašnieku, jums nav nekāda tiesiska pamata aizņemt dzīvokli un tas diemžēl ir jāatbrīvo.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas