E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16158
Lasīšanai: 2 minūtes
10
10

Administratīvā naudas soda noilgums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. janvārī, 2019
Annija

Labdien! Personai ir piemēroti vairāki administratīvi naudas sodi (aptuvenā kopsumma 5000 EUR, ieskaitot tiesu izpildītāja aprēķinātos izdevumus), un ir uzsākta piespiedu izpilde. Vai Civilprocesa likumā noteiktais piecu gadu noilgums ir piemērojams pilnīgi visos gadījumos, kad ir piemērots administratīvais sods – naudas sods, proti, arī tad, ja ir tik liela summa? Kas notiek, iestājoties piecu gadu noilgumam? Lietvedība tiek izbeigta vai apturēta? Vai lietvedība var tikt kaut kādā veidā atjaunota (piemēram, ja persona pēc noilguma iestāšanās sāk gūt ienākumus, pret kuriem var vērst piedziņu)? Piecu gadu noilgums skar arī radušos sprieduma izpildes tiesu izpildītāja aprēķināto izdevumu piedziņu vai tikai parādu? Paldies!

A
atbild:
30. janvārī, 2019

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 300. pants nosaka: ja parādnieks nav samaksājis naudas sodu šā kodeksa 299. pantā un 299.1 panta trešajā daļā noteiktajā termiņā, piedziņu veic tiesu izpildītājs Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā. Lēmuma par naudas soda uzlikšanu izpildi var veikt piecu gadu laikā no dienas, kad attiecīgais lēmums iesniegts piespiedu izpildei. Ja lēmuma izpildi aptur saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem par izpildu lietvedības apturēšanu, noilguma laiks tiek apturēts līdz izpildu lietvedības atjaunošanai.

Ja ir iestājies šis piecu gadu noilgums, tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 563. panta pirmās daļas 4. punktu izbeidz izpildu lietvedību attiecībā uz administratīvā soda piedziņu.

Tiesu izpildītājs turpina piedzīt radušos sprieduma izpildes izdevumus, un attiecībā uz tiesu izpildītāja izdevumiem noilgums neiestājas.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas