E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16149
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
5
3
5

Nodokļa nav mantojumam, bet dāvinājumam – radiniekiem līdz 3. pakāpei

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2019
Nadežda

Labdien! Vēlos uzzināt, cik liels nodoklis man būs jāmaksā par dzīvokli, kuru vīra brālis vēlas pārrakstīt uz mana vārda? 1. variants: dāvinājums. 2. variants: testaments uz mana vārda (vīra brālim nav pirmās šķiras mantinieku – viņš nav precēts, arī bērnu viņam nav). Kāda būs nodokļa likme? Tā būs no kadastrālās vērtības vai no īpašuma kopējās vērtības?

A
atbild:
25. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz:

  1. Ar nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. No vīra brāļa saņemtam dāvinājumam nodokļa atbrīvojums ir tikai summai līdz 1425 eiro taksācijas gada laikā. Nekustamā īpašuma dāvinājuma līgumā var norādīt jebkādu summu. Līgumā summa tiek norādīta tāpēc, lai zemesgrāmatu nodaļā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja summa netiek norādīta, zemesgrāmatu nodaļa valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.
  2. Ar nodokli netiek aplikts mantojuma rezultātā gūtais ienākums.

Nodokļa maksātājam, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz 4000 eiro, tie ir jānorāda, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas