E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16140
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Vai uzturlīdzekļu izmaksa tiks pārtraukta, ja parādnieks apgalvos, ka maksā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2019
Anna

Labdien! Jautājums par uzturlīdzekļu piedziņu. Bērnam ir 9 mēneši, ar bērna tēvu kopā neesam dzīvojuši, viņš naudu bērnam maksāja tikai vienu mēnesī skaidrā naudā. Pārējos 8 mēnešus ne graša. Nekāda tiesas lēmuma mums nav. Esmu griezusies Uzturlīdzekļu garantiju fondā pirms mēneša, bet, cik man zināms, viņi parādus neatmaksā. 1. Vai pastāv iespēja caur tiesu piedzīt parādu par iepriekšējiem mēnešiem (ja nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu apmēru)? 2. Vai Uzturlīdzekļu garantiju fonds maksās man uzturlīdzekļus, ja bērna tēvs pēkšņi paziņos, ka vēlas maksāt pats, bet nezina manus rekvizītus, vai melos, ka maksājis skaidrā u. tml.? (Diemžēl bērna tēvs strādā nepastāvīgi un uz viņu nevar paļauties) 3. Vai šajā gadījumā ir vērts iesniegt tiesā prasību par uzturlīdzekļu noteikšanu? Vai tas nedraud ar garu un dārgu tiesvedību par uzturlīdzekļiem, aprūpi, saskarsmi utt.? Paldies!

A
atbild:
14. februārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Uzturlīdzekļus nav iespējams piedzīt ar atpakaļejošu datumu, tādēļ, ja celsiet prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, tos piedzīs no dienas, kad sākāt savu tiesību aizstāvību tiesā, proti, iesniedzāt prasības pieteikumu.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums paredz izbeigt valsts garantēto uzturlīdzekļu izmaksu, ja parādnieks nodrošina bērna uzturam uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā, taču parādniekam ir jāpierāda, ka viņš šādus maksājumus ir veicis, piemēram, iesniedzot veikto maksājumu uzdevumus.

Jums pašai ir jāpieņem lēmums, vai vēlaties panākt, ka uzturlīdzekļi tiek piedzīti ar tiesas spriedumu. Praksē gan tas ne vienmēr garantē to, ka parādnieks tāpēc kļūs apzinīgāks un uzturlīdzekļus turpmāk maksās regulāri. Viena no atšķirībām ir tā, ka tiesā ir iespējams lūgt piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā par minimālo, iesniedzot pierādījumus, ka bērna uzturam ir nepieciešami lielāki līdzekļi un bērna tēvs spēj tos nodrošināt. Savukārt, ja bērna tēvs tiesas spriedumā noteikto pienākumu nepilda, parāda piedziņas procedūra, ko šobrīd veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija, Jums kā piedzinējai būtu jāuzsāk pašai, vēršoties pie zvērināta tiesu izpildītāja katru reizi, kad izveidosies uzturlīdzekļu parāds.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu prasītāji lietās par uzturlīdzekļu piedziņu ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas. Tiesas izdevumi, ja prasītājs no to samaksas bijis atbrīvots, valsts ienākumos piedzenami no atbildētāja, kas šajā gadījumā būtu bērna tēvs.

LV portāls nevar prognozēt, kāda būt bērna tēva rīcība, ja uzsāksiet uzturlīdzekļu piedziņu tiesā. Vienlaikus jāuzsver, ka vecāku strīdi par saskarsmes tiesību realizāciju vai aizgādības tiesībām ir jāskata atsevišķi no pienākuma maksāt uzturlīdzekļus. Tātad, ja bērna tēvs vēlēsies risināt šos jautājumus tiesā, viņam ir šādas tiesības celt atsevišķu prasību tiesā kaut šobrīd. Pat ja bērna tēvs būs pietiekami uzņēmīgs, lai sniegtu prasību tiesā un risinātu strīdu, piemēram, par bērna aizgādību, lūdzot noteikt bērna dzīvesvietu pie viņa, tiesību aktos noteiktais kritērijs šādos gadījumos ir bērna intereses. Tiesai ir jāpārbauda un jāizvērtē abu vecāku objektīvās iespējas nodrošināt bērna pilnvērtīgai attīstībai nepieciešamos apstākļus, vecāku subjektīvās iespējas (personiskās īpašības, viņu spēja audzināt bērnu, vecāku pienākuma izpratne, morālā stāja, veselības stāvoklis un citas iespējas) un bērna subjektīvā attieksme pret vecākiem (pieķeršanās tiem un citi apstākļi).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas