E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16126
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma laikā svētku dienas neapmaksā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2019
Jekaterina

Ir noteikts normālais darba laiks. Decembrī biju atvaļinājumā no 17. līdz 25. datumam, 2 svētku dienas bija pārceltas uz 27. un 28. decembri. Tad darbs bija jāatsāk 02.01.19. Darba devējs izmaksāja algu par 10 darba dienām, rēķinot, ka decembrī ir 134 darba stundas, un atvaļinājuma naudu par 7 dienām pēc vidējās izpeļņas. Bruto par decembri saņēmu par 44 eiro mazāk, nekā noteikta mēnešalga. Vai pēc likuma darba devējam nevajadzēja kompensēt man svētku dienas, 26. un 31. decembri?

A
atbild:
16. janvārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu sniegtais situācijas apraksts ir pretrunīgs.

Vispārēji Darba likuma 149. pantā ir noteikts, ka darbiniekam atvaļinājumu piešķir četru kalendāra nedēļu apmērā, neskaitot svētku dienas.  Protams, ka darbiniekam var būt piešķirts atvaļinājums arī vienas kalendāra nedēļas apmērā, taču princips “nekaitot svētku dienas” tiek saglabāts.

Decembrī ir daudz svētku dienu – 24., 25. un 26. decembris – Ziemassvētki, 31. decembris – Vecgada diena. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad atvaļinājums ir pagarināms par svētku dienu skaitu. Tādēļ nav saprotams, kāpēc Jums piešķirts atvaļinājums, kas beidzas ar svētku dienu 25. decembri.

Atvaļinājuma naudu saskaņā ar Darba likuma 75. panta 8. daļu aprēķina pēc vidējās izpeļņas. Proti, atvaļinājuma laikā darba devējs apmaksā tās dienas, kad darbiniekam normālā kārtībā būtu bijis jāstrādā. Tas nozīmē, ka svētku dienas, kas iekrīt atvaļinājuma laikā, netiek apmaksātas.  

2018. gada decembrī normālā darba laika nodarbinātie strādāja 17 dienas, 136 stundas.

Ja darbiniekam ir darba līgumā noteikta nemainīga mēnešalga, tad sakarā ar svētku dienām, kas iekrīt darba dienās, darba samaksa nemainās.

Ja pieņem, ka izmaksātās summas tika aprēķinātas atbilstoši Jūsu sniegtajam aprakstam, visticamāk, samazinājums ir saistīts ar to, ka par svētku dienām, 24. un 25. decembri, atvaļinājuma nauda, kā to paredz likums, nav aprēķināta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas