E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16121
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Kā dāvinātāja parādi attieksies uz dāvināto īpašumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2019
Kristīne

Labdien! Man ir tāds jautājums. Es dzīvoju ar vīrieti (neesam precējušies, bet ir bērni), kurš 2016. gadā uzdāvināja man dzīvokli. Mēs sastādījām dāvinājuma līgumu. 2017. gadā es noformēju zemesgrāmatu. 2017. gadā viņam sākusies tiesu lieta par parāda piedziņu. 2019. gadā ir sācies parāda piedziņas process. Vai tiesu izpildītājs var pārdot šo dzīvokli, ja zemesgrāmatu es noformēju civilprocesa laikā?

A
atbild:
31. janvārī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Kā nosaka Civillikuma 1927. pants, “manta atzīstama par dāvinātu tikai tiktāl, ciktāl no tās atvilkti dāvinātāja parādi. Tajā gadījuma, kad dāvinātājs nespēj samaksāt parādus, kuri viņam bijuši dāvināšanas laikā, ne vien viņa kreditori var prasīt sev apmierinājumu no viņa dāvanas, bet arī viņš pats var prasīt no apdāvinātā, lai no viņa dāvinātās mantas dod atpakaļ šo parādu samaksai vajadzīgo daļu. Noruna starp dāvinātāju un apdāvināto par to, ka pēdējais neatbild par pirmā parādiem, ir spēkā pret kreditoriem tikai tad, ja viņi tai piekrituši”.

Ja būs aizdomas, ka dāvinājuma līgums slēgts ar mērķi, lai parādu piedziņu nevarētu vērst uz konkrēto īpašumu, tiesu izpildītāji tiesas ceļā var mēģināt šo faktu pierādīt un, tam apstiprinoties, īpašums tiks atsavināts.

Uzrunājot Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomi, šajā gadījumā tiek ieteiks vērsties pēc klātienes konsultācijas pie jurista.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas