E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16113
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
7
7

Ja gūst ienākumus, jāreģistrējas VID

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2019
ieva

Vēlos strādāt kā pašnodarbinātā jeb freelancer, kas saņems noteiktu atalgojumu par veiktajiem projektiem. Darbs būs tīmekļa vidē un kā reportierei no sacensībām. Kādi nodokļi man būs jāmaksā? Ja kompānija, kas mani noalgo attiecīgajam projektam, ir no ārzemēm, vai tas maina kaut ko nodokļu nomaksas procesā?

A
atbild:
25. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskās personas – iekšzemes nodokļu maksātāji (rezidenti) –, kas guvušas ienākumu Latvijā un/vai ārvalstīs.

Gūstot regulārus ienākumus par pakalpojumu sniegšanu pret atlīdzību, Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrē saimnieciskā darbība.

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties nodokļu režīmu: no ienākumiem var maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vai iegūt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu un maksāt šo nodokli no apgrozījuma.

Informācija saimnieciskās darbības veicējiem ir atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē. Nodokļu maksātājiem VID informatīvajos materiālos izklāstīts, kas ir saimnieciskā darbība, kā jākārto grāmatvedība, kad maksājami nodokļi.

Fizisko personu – saimnieciskās darbības veicēju – uzskata par pašnodarbinātu personu likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē. Tas saistīts ar pienākumu veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Detalizētāks VID skaidrojums ir jau minētajā tīmekļvietnē saimnieciskās darbības veicējiem norādē “Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas”.

Ja ir neskaidrības, kā reģistrēties, kādas deklarācijas un kādos termiņos jāiesniedz, jāsazinās ar VID.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 72 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas