E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16102
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Par prognozējamiem pabalstiem vecāki var prasīt oficiālu uzziņu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2019
Lote

Labdien! Vēlos lūgt skaidrojumu saprotamā valodā (likuma pantus māku atrast un izlasīt, bet ne vienmēr tie ir saprotami). Tātad: esmu bērna kopšanas atvaļinājumā ar pirmo bērnu līdz 2019. gada 18. jūnijam, bet esmu otrā bērniņa gaidībās, un pirmsdzemdību atvaļinājumā jādodas ap 2019. gada 8. jūliju. Laikā no 19. jūnija līdz 7. jūlijam darbā ņemšu bezmaksas atvaļinājumu. Otram bērnam jādzimst ap 16. septembri, tieši tad pirmajam paliks 2 gadi. Kā šī situācija ietekmē pabalstus? Vai maksās mazāk vai to pašu, ko ar pirmo bērnu, jo sanāk, ka darbā nebūšu strādājusi starp abiem bērna kopšanas atvaļinājumiem? Un vai pabalstu ietekmēs tas, ja pirmajam bērnam jau būs 2 gadi, bet otrais dzims dažas dienas vēlāk?

A
atbild:
24. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

LV portāla skaidrojumos un e-konsultācijās daudzreiz ir bijis izklāstīts, kā atšķirīgās situācijās tiesību akti nosaka pabalstu aprēķināšanu. Likumus un Ministru kabineta noteikumu piemērošanu dažādos gadījumos skaidrojuši Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) speciālisti, tostarp ir bijuši skaidrojumi par to, ka tad, ja nākamais bērns piedzimst, kamēr iepriekšējam nav divu gadiņu, vecāku pabalstu piešķir ne mazāku, kāds bija par iepriekšējo bērnu.

Pabalstu apmēru rēķina, pamatojoties uz vidējo iemaksu algu 12 mēnešu periodā, neskaitot pēdējos trīs mēnešus – to mēnesi, kurā tiek piešķirts konkrētais pabalsts, un vēl divus iepriekšējos mēnešus. No aprēķina izslēdz bērna kopšanas atvaļinājumu, pārejoša darba nespēju, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu.

Ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši (jo šie periodi tiek izslēgti), tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Maternitātes pabalsta aprēķinam, ja tikko ir bijis bērna kopšanas atvaļinājums, pat ja pirms nākamā grūtniecības atvaļinājuma neilgi strādāts vai paņemts bezalgas atvaļinājums, veidojas situācija, ka 12 mēnešos ir tikai izslēdzamie periodi. Un ir paredzēta atkāpšanās līdz iepriekšējai algai.

Arī vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu aprēķina 12 mēnešu periodā, neņemot vērā pēdējos trīs mēnešus, tas ir, mēnesi, kad vecāku pabalsts piešķirts, un divus iepriekšējos.

Ja vecāku pabalstu pieprasīsiet pēc maternitātes pabalsta izmantošanas un tas būs novembrī, tad 12 mēnešu vidējās iemaksu algas periodā neņems vērā novembri, oktobri un septembri. Un vidējās iemaksu algas aprēķina periods būs no 2018. gada septembra līdz 2019. gada augustam.

Līdz ar to vecāku pabalsta apmēru var ietekmēt tas, ka pirms jaunā grūtniecības atvaļinājuma ir strādāts, izmantots ikgadējais apmaksātais atvaļinājums (tātad gūti ienākumi, kas būs pamats pabalsta aprēķinam), būts bezalgas atvaļinājumā (ko arī ņem vērā pabalsta aprēķinam, taču kā īpaši likumā noteiktu summu).

Proti, darba ņēmējam likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 31. pantā ir noteikts, ka, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalsta apmēra noteikšanai, ja vidējās algas aprēķināšanas 12 mēnešu periodā vai tā daļā darba ņēmējs ir atradies atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, par šo periodu vidējo algu nosaka 40 procentu (maternitātes un paternitātes pabalstiem – 70%) apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Vecākiem ir tiesības pieprasīt VSAA sniegt uzziņu par savām tiesībām un prognozējamiem pabalstu apmēriem. Administratīvā procesa likuma 98. pants privātpersonai paredz tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētā situācijā. Par uzziņu nav jāmaksā.

Lai saņemtu šādu uzziņu, jāiesniedz rakstisks iesniegums. Kā tas izdarāms, varat uzzināt VSAA. Informatīvais tālrunis: 64507020 (maksa tiek ieturēta atkarībā no Jūsu izvēlētā operatora un tarifa). Ir iespējama arī saziņa elektroniski e-pastā: konsultacijas@vsaa.gov.lv.

Ieskatam par pabalstu noteikšanu varat iepazīties ar LV portālā jau publicētajām atbildēm e-konsultāciju sadaļā:

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas