E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16099
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā apdrošināšanas stāžā ieskaita darba periodus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2019
Irēna Lazdiņa

Sveicināti! Ja darbavietā nav nostrādāti 12 mēneši un nākamā darbavieta seko pēc pārtraukuma, un atkal nav nostrādāti 12 mēneši, vai tos periodus ieskaita darba stāžā (sociālās iemaksas ir veiktas)? Paldies par atbildi!

A
atbild:
18. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs ir sociāli apdrošināts darba negadījumu apdrošināšanai, apdrošināšanai pret bezdarbu, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes, slimības, vecāku apdrošināšanai, kā arī veselības apdrošināšanai, un šai personai ir jāveic obligātās iemaksas ar dienu, kad tā ieguvusi darba ņēmēja statusu.

Persona ir apdrošināta pensijas apdrošināšanai, ja faktiski ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Tātad apdrošināšana (darba stāžs) ir par tiem periodiem (mēnešiem), kad ir bijušas darba attiecības.

Valsts sociālās apdrošināšanas informācijā ir skaidrojums: persona, kurai ir internetbanka, pati var iegūt informāciju par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Lai uzsāktu pakalpojumu, šeit autentificējieties ar vienu no autentifikācijas veidiem un tālāk sekojiet dotajiem norādījumiem un tos izpildiet.

Vēl VSAA nodaļā persona var pieprasīt paziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā uzkrātajiem datiem (sociālās apdrošināšanas periodiem un iemaksām pēc 1996. gada), iesniedzot iesniegumu šādos veidos:

  1. Ja personai ir internetbanka, tad, izmantojot portālu www.latvija.lv, ir iespējams iesniegt e-iesniegumu iestādei. Lai iesniegtu iesniegumu iestādei, var aizpildīt e-pakalpojuma izpildes formu – brīvā formā. Var arī uzrakstīto iesniegumu (brīvā formā vai aizpildīto iesnieguma veidlapu, kas pieejama VSAA mājaslapā – Iesniegums informācijas par valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā uzkrātiem datiem saņemšanai) pievienot e-iesniegumam iestādei un nosūtīt VSAA.
  2. Paziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā uzkrātajiem datiem (sociālās apdrošināšanas periodiem un iemaksām pēc 1996. gada ) var saņemt arī klātienē jebkurā VSAA nodaļā, aizpildot iesniegumu.

Pati persona vai viņas pilnvarotā persona (ar pilnvaru), līdzi ņemot pasi vai personas apliecību, var ierasties VSAA nodaļā un uz vietas aizpildīt iesnieguma veidlapu, lai saņemtu paziņojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas