E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16064
Lasīšanai: 3 minūtes

Patentmaksātājs uzskaita tikai saimnieciskās darbības ieņēmumus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2019
Alise

Vai vairāki darbības veicēji (piemēram, 3), kuri ir patentmaksātāji, drīkst nomāt kopīgas telpas sava pakalpojuma sniegšanai (skaistumkopšanas joma), bet nereģistrēt vietu kā uzņēmumu/firmu? Respektīvi, vai var vienkārši strādāt kopā un maksāt savu patentmaksas nodokli?

A
atbild:
15. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Patentmaksas maksātājiem šī nodokļa režīma regulējums noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.10 pantā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 28 nosaka profesiju sarakstu, kurās, gūstot ienākumu, iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas var maksāt patentmaksas veidā.

Fiziskā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu par reģistrāciju patentmaksas vai samazinātās patentmaksas veikšanai. Tas ir šo noteikumu 2. pielikums. Iesnieguma 7. ailē ir norādāma pamatdarbības vieta.

Patentmaksas maksātājs uzskaita tikai saimnieciskās darbības ieņēmumus. Patentmaksas maksātājs nedrīkst nodarbināt citas personas, un ieņēmumi nedrīkst pārsniegt 15 000 eiro gadā. Līdz ar to nav svarīgi, kādi ir izdevumi par šo saimniecisko darbību.

Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajā materiālā attiecībā uz ieņēmumu uzskaiti norādīts:

  • Ja samazinātās patentmaksas maksātājam par kādu darījumu nav ārējā attaisnojuma dokumenta, iekšējo attaisnojuma dokumentu var negatavot, bet ieņēmumu uzskaites reģistrā norāda informāciju par darījuma dalībnieku, ja to iespējams identificēt.
  • Ja darījuma dalībnieku identificēt nav iespējams (piemēram, ienākumi gūti, pārdodot produkciju tirgū), ieņēmumu uzskaites reģistrā norāda ieraksta kārtas numuru, datumu, darījuma aprakstu, darījuma summu par dienā vai nedēļā gūto ieņēmumu kopsummu.
  • Ieņēmumu uzskaites reģistru uzglabā 5 gadus no dienas, kad tajā izdarīts pēdējais ieraksts. Ja ieņēmumu uzskaites reģistru kārto papīra reģistra veidā, tā lapas numurē no taksācijas gada sākuma augošā secībā, caurauklo, pēdējā lapā norāda lapu skaitu un apliecina ar personas parakstu.

Patentmaksas maksātājam nav pienākuma iesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Tiesību aktos nav noteikts liegums vai ierobežojums vienā adresē strādāt vairākiem patentmaksas maksātājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas