E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16055
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pašnodarbinātais nav apdrošināts bezdarbam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2019
Jelena

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā līdz bērna 1 gada vecumam, tālāk gribu stāties bezdarbiniekos. Vai man ir tāda iespēja, ja pirms tam strādāju kā pašnodarbinātā un maksāju par sevi visus nodokļus? Paldies!

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka statusu, reģistrējoties Nodarbinātības valsts aģentūrā, var iegūt jebkurš, ja nestrādā. Taču Jūs acīmredzot interesē bezdarbnieka pabalsts. Jūsu situācijā tiesību uz pabalstu nebūs.

Likums Par valsts sociālo apdrošināšanu paredz, ka pašnodarbinātie ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, veselības apdrošināšanai.

Pašnodarbinātais valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas neveic bezdarba gadījumam un līdz ar to tam netiek apdrošināts.

Arī laikā, kad pašnodarbinātais kopj bērnu un saņem vecāku pabalstu, tas netiek apdrošināts bezdarba gadījumam, proti, par šo periodu obligātās iemaksas no valsts budžeta līdzekļiem bezdarba apdrošināšanai netiek veiktas.

To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr. 230 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem”.

Tā kā pašnodarbinātais, kurš kopj bērnu un saņem vecāku pabalstu, netiek pakļauts bezdarba apdrošināšanai, tad pēc bērna kopšanas perioda, par kuru ir saņemts vecāku pabalsts, iegūstot bezdarbnieka statusu, nebūs nosakāmas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas