E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16052
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Ja kreditors nav pieteicis pretenzijas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2019
Intars

Labdien! No manis mēģina piedzīt parādu, vai piedziņa ir pamatota? Pamatojoties uz mantošanu, pēc likuma tika iegūts dzīvoklis. Mantojuma atstājējs ir miris 15.03.2013. Notārs 26.03.2018. ir publicējis ziņu par mantojuma atklāšanos. Neviens kreditors noteiktajā termiņā nebija pieteicies. 06.07.2018. tika izsniegta mantojuma apliecība. 07.2018. tika nostiprinātas īpašumtiesības uz dzīvokli, pamatojoties uz mantojuma apliecību. 10.2018. saņemta pretenzija par parāda piedziņu par mājas apsaimniekošanu, parādi veidojušies laika periodā 01.04.2013.–30.09.2018. Apsaimniekotājs norāda, ka kreditora pretenziju nebija iesniedzis, jo mantojuma atstājējam par apsaimniekošanu nebija parāda un parāds ir sācis veidoties pēc nāves iestāšanās. Vai apsaimniekotāja rīcība ir likumiska, mēģinot piedzīt parādu, kuram nav pieteikta kreditora pretenzija, vai prasība ir noilgusi, vai ir vispār jāmaksā par parādu, kurš ir veidojies pirms dzīvokļa nostiprināšanas?

A
atbild:
01. februārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš skaidro: “Kad notārs publicē ziņu par mantojuma atklāšanos, viņa pienākums ir šajā publikācijā ievietot aicinājumu kreditoriem pieteikt savas pretenzijas. Tas noteikts Notariāta likuma 297. pantā: “Sludinājumā zvērināts notārs uzaicina pieteikties visus tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir kādas tiesības uz mantojumu. Uzaicinājuma termiņš, ja likumā nav noteikts citādi, nosakāms pēc zvērināta notāra ieskatiem. Tas nedrīkst būt īsāks par trim mēnešiem no uzaicinājuma publicēšanas dienas. Zvērināts notārs sludinājumā norāda informāciju par to, ka termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas.”

Tādējādi mantojuma saņēmējam atliek no “Latvijas Vēstneša” izdrukāt attiecīgo paziņojumu un izprasīt no notāra, vai laika periodā, kad tika izsludināts mantojums, kāds kreditors ir pieteicis pretenzijas. Tā kā no jautājuma var spriest, ka pretenzijas nav pieteiktas, ar šiem dokumentiem var pierādīt, ka parādsaistības nav jāapmaksā. Taču, tā kā parāda jautājumā izgaismojas divi pretēji viedokļi, iespējams, domstarpības nāksies kārtot tiesas ceļā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas