E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16039
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

MUN maksātāja un pašnodarbinātā tiesības uz vecāku pabalstu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2019
Jānis

Sveicināti! 14.09.2017. mums piedzima bērniņš, par kuru līdz 14.09.2018. saņēmu vecāku pabalstu. Tagad gaidām vēl vienu bērniņu, kurš dzims (orientējoši) 05.08.2019. Firmā, no kuras aizgāju uz bērna kopšanas atvaļinājumu, vairs nestrādāju kopš 01.10.2017. Patlaban esmu pašnodarbinātais un plānoju dibināt SIA, mikrouzņēmumu, no kura tad arī, iespējams, došos bērna kopšanas atvaļinājumā. Vēlos noskaidrot: kāds būs jaunais vecāku pabalsta apmērs man kā tēvam?

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vecāku pabalsta saņemšanas ilgumu var izvēlēties, un atkarībā no izvēles tiek noteikts pabalsta apmērs:

  • līdz bērna 1 gada vecuma sasniegšanai – 60% no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas vai
  • līdz bērna pusotra gada vecumam – 43,75% no pabalsta saņēmēja vidējās iemaksu algas.

Pašnodarbinātajam, lai būtu tiesības uz vecāku pabalstu, ir jāsamaksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (32,15%) vismaz no 430 eiro mēnesī (vidējā alga valstī). Iemaksas var veikt arī no lielāka ienākuma.

Pašnodarbinātajam vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta atbilstoši veiktajām iemaksām pēdējo 12 mēnešu periodā, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms tā ceturkšņa, kurā tiek piešķirts vecāku pabalsts.

Ja pašnodarbinātais vecāku pabalstu pieprasītu piešķirt 2019. gada augustā (2019. gada 3. ceturksnī), tad vidējā iemaksu alga pabalsta apmēra noteikšanai tiktu aprēķināta par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2018. gada aprīļa  līdz 2019. gada martam.

Arī mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs, darbinieks ir sociāli apdrošināts. Taču kā darba ņēmējam viņam ir nedaudz atšķirīgs vidējās iemaksu algas aprēķina periods, tas ir 12 kalendāra mēnešu periods, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura pabalsts tiek piešķirts. Ja vecāku pabalsts tiktu piešķirts 2019. augustā, tad vidējās iemaksu algas aprēķina periods būtu no 2018. gada jūnija līdz 2019. gada maijam.

Mikrouzņēmumu (MU) darbiniekiem pabalstus aprēķina ne no algas, bet pēc īpašas formulas, nosakot obligāto iemaksu objektu. Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 9. panta 2. daļu iemaksu objektu aprēķina, ņemot vērā MU darbinieku skaitu, faktiskos ienākumus katrā ceturkšņa mēnesī, MU darbinieku apdrošināšanas statusam atbilstošo valsts sociālās obligātās apdrošināšanas (VSAOI) likmi un MU aprēķinātās VSAOI par ceturksni.

Katra situācija ir atšķirīga, jo aprēķina formulā ietver konkrētā mikrouzņēmuma datus.

Turklāt vidējo iemaksu algu aprēķina saskaņā ar likuma Par maternitātes un slimības apdrošināšanu 31. un 32. pantu – noteiktajā 12 mēnešu periodā neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, bērna tēvam piešķirtā atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma un bezalgas atvaļinājuma, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, kalendāra dienas.

Mikrouzņēmuma darbinieks paralēli var brīvprātīgi pievienoties sociālajai apdrošināšanai, ja viņš nav darba ņēmējs pie cita darba devēja un nav obligāti apdrošināts kā pašnodarbinātais. MU darbinieki, brīvprātīgi pievienojoties sociālajai apdrošināšanai, sociālās iemaksas var veikt no brīvi izvēlētiem ienākumiem, kas nepārsniedz 430 eiro mēnesī.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 10.6 panta trešā daļa paredz, ka vecāku pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts bērna kopšanas laikā, bet neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, izmaksā 30 procentus no piešķirtā pabalsta apmēra.

Ziņas par bērna kopšanas atvaļinājumu jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestam.

Vecākiem par tiesībām uz pabalstiem un to aprēķināšanu konkrētās situācijās ir jākonsultējas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas