E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16033
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecāku pabalstu neietekmē ienākums, no kura nav jāveic VSAOI

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2019
Linda

Labdien! Ar trešo bērniņu esmu bērna kopšanas atvaļinājumā līdz 2019. gada decembrim. Man pieder nekustamais īpašums – zeme. Es to iznomāju, bet neesmu reģistrējusi saimniecisko darbību. Katru gadu par šo zemes nomu nomaksāju iedzīvotāju ienākuma nodokli 10%. Sakiet, lūdzu, vai mans vīrs drīkst ņemt mani algas nodokļa grāmatiņā apgādībā un vai es nezaudēšu pabalstu?

A
atbild:
18. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja saņem vecāku pabalstu, ienākumi, no kuriem nav jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātajam, neietekmē vecāku pabalsta apmēru. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra informāciju par sociālajām iemaksām saņem no Valsts ieņēmumu dienesta.

Savukārt par atvieglojumiem Valsts ieņēmumu dienesta informācijā skaidrots, ka, piemērojot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. panta pirmo daļu, par apgādībā esošu nestrādājošu laulāto uzskata personu, kura nesaņem ar nodokli apliekamus ienākumus vai bezdarbnieka pabalstu (stipendiju), nav reģistrējusies komercreģistrā kā individuālais komersants vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja, nav zemnieku saimniecības īpašnieks vai komercsabiedrības valdes vai padomes loceklis, vai prokūrists, kā arī cita persona, kas ieņem amatu, kurš dod tiesības uz atlīdzību.

Jums nav reģistrēta saimnieciskā darbība, līdz ar to secināms, ka nomas ienākums, maksājot 10% nodokli, neietekmēs tiesības būt apgādībā nodokļa atvieglojuma saņemšanai.

Tomēr būtu ieteicams sazināties ar VID, lai saņemtu konsultāciju Jūsu individuālajā gadījumā.

VID izveidojis jaunu pakalpojumu klientiem – telefonisku konsultāciju, kas balstīta arī uz Jūsu personīgajiem datiem. Telefona sarunas laikā konsultants varēs detalizētāk atbildēt uz Jūsu jautājumiem, ņemot vērā tieši Jūsu individuālo situāciju. Lai tas būtu iespējams, sarunas laikā pieslēdzieties savam EDS kontam un identificējiet sevi, nosaucot konsultantam ekrānā redzamo kodu.

Konsultatīvā tālruņa 67120000 darba laiks: pirmdien–ceturtdien plkst. 8.15–17.00, piektdien 8.15–15.45 (pirmssvētku dienās darba laiku attiecīgi saīsina par vienu stundu). Maksa tiek ieturēta atkarībā no Jūsu izvēlētā mobilā operatora un tarifa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas