E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16018
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kaitējums ir nodarīts mājas kopīpašuma daļai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2019
Ilona

Labdien! Dzīvokļa īpašuma likuma 3. panta 2. daļas 2. apakšpunkts skan tā: “Inženiertīkli un inženierkomunikācijas līdz kopīpašuma stāvvadiem.” Lūdzu paskaidrot. Sešu dzīvokļu vienstāva māja sadalīta dzīvokļu īpašumos, pieslēgums pilsētas ūdensvadam, līgums par ūdenspiegādi mājas pilnvarotai personai. Ūdensvads mājai iet cauri visiem dzīvokļiem. Viena dzīvokļa īpašnieks (ne pilnvarotā persona) pārtrauca ūdens piegādi diviem citiem. Vienā dzīvoklī dzīvo persona, kurai pat ūdens nav vajadzīgs, jo viņa var izdzīvot bez malkas, bez elektrības, bez gāzes (sociālais dienests atbildēja, ka persona pateica, ka viņai nekā netrūkst, un ka ievietot cilvēku psihiatriskajā slimnīcā bez viņa paša piekrišanas likums neļauj), otrs pieder manai meitai. Pilsētas domes juriste saka, ka īpašnieks savā privātīpašumā ir tiesīgs darīt, ko grib. Es tam nevaru piekrist, jo viņa rīcības dēļ paliku bez ūdens. Vai šā likuma pants patiešām aizsargā tikai daudzstāvu daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus? Un ko darīt man? Ļoti gaidu atbildi.

A
atbild:
16. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jūsu minēto Dzīvokļa īpašuma likuma regulējumu var piemērot tiktāl, cik tas skar patiešām atsevišķo īpašumu un neietekmē mājas kopīgo inženierkomunikāciju funkcionēšanu. Savukārt likuma 4. panta pirmajā daļā cita starpā ir noteikts, ka kopīpašuma daļa ir arī atsevišķo dzīvojamo māju apkalpojošās inženierkomunikāciju sistēmas, iekārtas un citi ar atsevišķās dzīvojamās mājas ekspluatāciju saistīti funkcionāli nedalāmi elementi.

Jautājumā iekļautā informācija liecina, ka mājas īpatnība ir tā, ka kopīpašuma daļa – ūdensvads – iet cauri visiem dzīvokļiem. “Ja kāda dzīvokļa īpašnieka rīcības dēļ citiem dzīvokļiem tiek liegts komunālais pakalpojums – ūdens piegāde, tā uzskatāma par nelikumīgu darbību, kuras rezultātā viens dzīvokļa īpašnieks nodarījis kaitējumu citiem dzīvokļu īpašniekiem. Tas ir tāpat, kā dzīvokļa īpašnieks nedrīkst bojāt stāvvadu, kas atrodas viņa dzīvoklī un nodrošina ūdens piegādi citiem dzīvokļu īpašumiem,” uzskata Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Dzīvokļa īpašuma likums nav paredzēts tikai daudzstāvu, bet visām dzīvojamām mājām, kurās ir vairāk par vienu dzīvokli. Sešu dzīvokļu māja ir daudzdzīvokļu māja.

Kā rīkoties dzīvokļa īpašniecei, kam nodarīts kaitējums? Vispirms kaimiņam, kas pārtrauca ūdens piegādi viņas dzīvoklim, rakstveidā pieprasīt noteiktā termiņā to atjaunot (lai ir pierādījumi, ka šāda prasība ir bijusi). Ja tas nelīdz un vienošanos nevar panākt, neatliek nekas cits, kā ūdens pievadu savam dzīvoklim izveidot par pašas līdzekļiem, bet rēķinu par tēriņiem izrakstīt kaimiņam. Ja viņš atsakās maksāt, zaudējumi jāpiedzen tiesas ceļā, bet tas būs sarežģīts un ilgstošs process. Jāteic, ka mūsu valstī diemžēl nav izstrādāta precīza kārtība, lai par šādu kaitējumu varētu operatīvi un vienkārši piemērot administratīvo sodu.”

Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta pirmajā daļā ir šāda norma: “Dzīvokļa īpašnieks par zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem vai citām personām ir atbildīgs normatīvajos aktos, dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumos vai savstarpēji noslēgtajos līgumos noteiktajā kārtībā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas