E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 16009
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Nesaņemto pabalstu nevar izmaksāt citai personai

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2019
Zinta Mielava

Mani vecāki nomira 2018. gada decembrī viens pēc otra. Māte (pensionāre) – 11. decembrī, viņu pārdzīvojušais laulātais (arī pensionārs) 25. decembrī. Pārdzīvojušais laulātais 2018. gada 12. decembrī VSAA Tukuma nodaļā iesniedza iesniegumu pārdzīvojušā laulātā (pensionāra) vienreizējā pabalsta saņemšanai. Viņam šo pabalstu piešķīra desmit dienu laikā, t.i., lēmumu par piešķiršanu VSAA pieņēma, viņam esot dzīvam, taču šo naudu viņš nesaņēma, jo naudu uz mājām nes pastniece. VSAA darbiniece paskaidroja, ka gadījumā, ja viņam būtu bijis konts bankā, viņš naudu būtu saņēmis, tagad nekā. Šī nauda palikšot valstij, jo likums paredz to izmaksāt tikai pašam pārdzīvojušam laulātajam, nevis iekļaut mantojumā pēc viņa nāves. Darbiniece izturējās augstprātīgi un pieņemto lēmumu man – bēru rīkotājai – atteicās izsniegt. Paskaidrojiet, lūdzu, vai tiešām šo ar lēmumu piešķirto naudu divu pensiju apmērā šajā gadījumā nemanto radinieki vispārējā mantošanas kārtībā? Bēres taču izmaksāja daudz vairāk.

A
atbild:
09. janvārī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ina Samoilova, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Tiesību norma nosaka, kam paredzēts piešķirt un izmaksāt pabalstu sakarā ar laulātā nāvi, t.i., pārdzīvojušam laulātajam, kurš arī ir pensijas saņēmējs. Šīs normas mērķis ir pensijas saņēmēja nāves gadījumā atbalstīt pārdzīvojušo laulāto, kurš arī ir pensionārs. 

Ja laulātā persona ir pieprasījusi un uz viņas iesnieguma pamata ir pieņemts lēmums par vienreizēja pabalsta mirušā laulātajam piešķiršanu, taču nomirst, tad pieņemtais administratīvais akts saskaņā ar Administratīvā procesa likuma 70. panta trešo daļu zaudē spēku un to vairs nevar izpildīt. Likumdevējs nav paredzējis nesaņemto pabalstu izmaksāt citai personai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas