E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15995
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darbinieku skaita samazināšana un atlaišanas pabalsts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Vija Skudra

Esmu pašvaldības aģentūras (PA) direktora vietniece 11 gadus. Šobrīd rit PA reorganizācija – ar šī gada 15. februāri tā būs pašvaldības iestāde. Jaunās iestādes štatu sarakstā nav direktora vietnieka amata. Ir līdzīgs amats – organizators, bet darba alga ir par 200 eiro mazāka. Vai ir tiesiski piedāvāt zemāk atalgotu amatu? Vai gadījumā, ja nepiekrītu šim piedāvājumam, es varu pretendēt uz kompensāciju (3 mēnešu algas apmērā)?

A
atbild:
10. janvārī, 2019
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja uzņēmuma reorganizācijas ietvaros darba devējs likvidē kādu amata vietu, tam ir pienākums atlaižamajam darbiniekam piedāvāt citu darbu, kas atbilst darbinieka kvalifikācijai un spējām.

Ja darba devējam nav iespējams darbinieku ar viņa piekrišanu nodarbināt darbā tai pašā vai citā uzņēmumā, tad darba devējs uzsaka darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu – sakarā ar darbinieku skaita samazināšanu.

Pieņemot lēmumu par darba līguma uzteikuma izsniegšanu, darba devējam jāpārliecinās, vai nepastāv Darba likuma 109. pantā noteiktie uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi.

Ja darba līgums uzteikts, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bija nodarbināts 10 līdz 20 gadus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas