E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15992
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kad veidojas virsstundu darbs

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Vikija

Labdien! Vai, strādājot maiņu darbu, darba devējs drīkst nemaksāt dubultā? Piemēram, ja valstī noteiktās darba stundas decembrī bija 136, bet nostrādātas ir 178 stundas, vai darba devējs drīkst nemaksāt par nostrādātajām 42 stundām dubultā?

A
atbild:
08. janvārī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Par darba laika uzskaiti uzņēmumā atbild darba devējs. Pēc iesniegtās darba laika uzskaites tabeles tiek aprēķināta darba samaksa.

No jautājuma nevar droši secināt, kāds darba laiks Jums ir nolīgts – summētais vai maiņu darbs.

Ja Jums ir nolīgts summētais darba laiks, tad saistībā ar virsstundu apmaksu jāvērtē arī, kāds Jums ir noteikts pārskata periods. Darba likuma 140. panta 3. daļā ir noteiks, ka summētā darba laika pārskata periods nevar būt ilgāks par trim mēnešiem. Taču līgumā var būt noteikts, ka pārskata periods ir viens mēnesis vai divi mēneši. Virsstundu darbs summētā darba laikā darbiniekam veidojas tad, ja tas pārskata periodā ir nostrādājis virs attiecīgā perioda normālā darba laika stundām.

Ja ir nolīgts maiņu darbs, tad par virsstundu darbu uzskatāms tāds darbs, kad darba pārtraukšana nav iespējama, darbinieks pēc savas maiņas netiek nomainīts ar citu darbinieku un turpina strādāt.

Virsstundu darba apmaksa veicama saskaņā ar Darba likuma 68. pantu, kas nosaka: “Darbinieks, kas veic virsstundu darbu vai darbu svētku dienā, saņem piemaksu ne mazāk kā 100 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas