E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15990
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Pašnodarbinātajam ar lieliem ienākumiem ir vieglāks sociālo iemaksu režīms

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Arvīds

Man ir pašnodarbinātas personas statuss ar PVN (biju strādājis pats sev). Tagad es iestājos algotā darbā uz pilnu slodzi, kur man ir nomaksāti visi nodokļi no krietni lielas algas. Vai ir iespēja nemaksāt sociālos nodokļus kā pašnodarbinātai personai (vienkārši nav vajadzības – es labāk to naudu ieguldīšu trešajā pensiju līmenī vai kā citādi izmantošu), neskatoties uz to, ka neregulāri ienākumi uz pašnodarbināto var pārsniegt 3 minimālās algas ceturksnī?

A
atbild:
03. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas pensiju sistēmā ir trīs līmeņi. Sistēmas darbības galvenais princips: jo lielākas sociālās iemaksas tiek veiktas šodien, jo lielāka pensija būs nākotnē. Pensiju sistēmas 1. līmenī ir iesaistīti visi sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēji. Iemaksas tiek izmantotas, lai izmaksātu vecuma pensijas pašreizējai pensionāru paaudzei. Savukārt pensiju sistēmas 3. līmenis nodrošina iespēju katram individuāli pēc savas izvēles veidot papildu uzkrājumus savai pensijai privātajos pensiju fondos.

Abu minēto līmeņu īpašā atšķirība ir tā, ka pirmais ir solidārs (valsts organizēts), trešais – individuāls (brīvprātīgs).

Kas attiecas uz pašnodarbinātajiem, tad saimnieciskās darbības veicējiem nemaz nav obligāti jāmaksā sociālo iemaksu vispārējā likme (32,15%) no jebkura (visa) ienākuma, bet gan tikai tad, kad ienākums mēnesī sasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru (arī šogad tas ir 430 eiro). Un maksāt arī var tikai no 430 eiro.

Savukārt, ja ienākums ir lielāks par 430 eiro mēnesī, ir jāmaksā 5% pensiju apdrošināšanai no starpības, kāda veidojas starp reālo ienākumu un minimālās algas apmēru. 5% pensiju apdrošināšanai jāmaksā arī tad, ja ienākums mēnesī ir mazāks par 430 eiro. No pirmajiem 50 eiro gadā sociālās iemaksas neveic.

Piemēram, pašnodarbinātā ienākums kādā mēnesī ir 500 eiro. Viņš izvēlas veikt obligātās iemaksas 32,15% apmērā no minimālā objekta – 430 eiro mēnesī; samaksā 138,25 eiro. Tā kā faktiskie ienākumi pašnodarbinātajam ir 500 eiro mēnesī, tad papildus ir jāveic iemaksas pensiju apdrošināšanai 5% apmērā no starpības 70 eiro (500 – 430). Tas ir, jāiemaksā pensiju apdrošināšanai 3,50 eiro.

Šāda obligāta minimāla apdrošināšana pensijai likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu ir ieviesta tikai no pagājušā gada – gan lai garantētu cilvēkiem nākotnē vismaz minimālus pensijas ienākumus, liktu uzņemties rūpes par savu nākotni, gan lai netiktu apdraudēta apdrošināšanas sistēmas ilgtspēja.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas