E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15988
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Apkures izdevumu palielinājums kaimiņa neapkurinātās mājas daļas dēļ

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2019
Agita

Dzīvoju lielā privātmājā, kura sadalīta 2 daļās – 1. stāvs un 2. stāvs. Mājas 1. stāvs, kaimiņu daļa, pirms 2 gadiem tika pārdots. Daļa netiek apdzīvota kopš tā brīža. Ziemas periodā ir krietni lielāki izdevumi par apkuri, jo aukstums nāk no 1. stāva, kurš ir izsalis. Vai mājas 1. stāva kaimiņiem ir pienākums uzturēt savu pusi kaut vidēji siltu vai segt daļu izdevumu?

A
atbild:
16. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ministru kabineta noteikumu Nr. 340 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 211-15 “Dzīvojamās ēkas”” 2. pielikumā ir noteikts, ka aukstajā gadalaikā dzīvojamās iekštelpās gaisa temperatūrai jābūt 18°C. Taču minētais būvnormatīvs nosaka prasības, kādas jāievēro, projektējot jaunbūvējamas, atjaunojamas un pārbūvējamas daudzstāvu dzīvojamās un mazstāvu dzīvojamās ēkas, un tās nav obligātas pašlaik ekspluatētās neatjaunojamās mājās.

“Tomēr, atsaucoties uz šo normu, kopīpašnieki drīkst prasīt, lai arī ēkas neapdzīvotajā daļā tās īpašnieki uztur minimālo temperatūru,” komentē Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

Te ir svarīgas kaimiņu attiecības, spēja sarunāties un vienoties par visiem pieņemamu risinājumu, jo ar varu panākt, lai pirmā stāva telpas apsildītu, nebūs iespējams. Ja aukstuma dēļ tiktu sabojāti kādi kopīpašumā esoši inženiertehniskie tīkli, rastos mitrums vai pelējums, tad, balstoties uz reāliem faktiem un sertificēta būvinženiera atzinumu, Jūs varētu vērsties tiesā ar prasību par radīto zaudējumu piedziņu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas