E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15972
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par specifiskām situācijām ar elektroniskās naudas kontu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2018
Artis

Labdien! Esmu uzdevis jautājumu tiesu izpildītājam par to, vai konts “WebMoney” var tikt bloķēts, uz ko saņēmu atbildi: “Sveicināti, atbildot uz Jūsu e-pastu, ar šo informējam, ka zvērināti tiesu izpildītāji darbojas LR teritorijā un saskaņā ar Civilprocesa likuma 555. panta septītās daļas 2. punktu, 599. pantu tiesu izpildītājs šobrīd var apķīlāt naudas līdzekļus tikai tajās kredītiestādēs, kas uzrādītas VID Kontu reģistra informācijā.” Un kādā veidā es varu uzzināt, vai “WebMoney” ir šajā sarakstā iekļauts vai nav? Kur vērsties, kur zvanīt? Vai varbūt ir kāda mājaslapa, kur es varētu to uzzināt? Paldies!

A
atbild:
03. janvārī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja atbildē sniedz skaidrojumu saskaņā ar VID pieejamo informāciju un kompetenci.

Proti, Kontu reģistra likumā ir noteikts, ka ziņas Kontu reģistrā sniedz kredītiestādes, krājaizdevu sabiedrības un maksājumu pakalpojumu sniedzēji. Minētie ziņu sniedzēji atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 186 iesniedz iekļaušanai Kontu reģistrā ziņas par pieprasījuma noguldījumu, maksājumu un ieguldījumu kontiem. Iekļautās ziņas izsniedz Kontu reģistra likumā minētajiem Kontu reģistra lietotājiem, tai skaitā arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem.

Maksājumu pakalpojumu sniedzēji atbilstoši Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likuma 44.1 panta 1. daļai ziņas sniedz par maksājumu kontiem (izņemot elektroniskās naudas kontus).

Atbilstoši Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likumam elektroniskās naudas konts ir konts, kuru fiziska vai juridiska persona atver elektroniskās naudas iestādes izveidotā un uzturētā slēgtā sistēmā, kur elektroniskās naudas darījumi un maksājumi tiek veikti tikai elektroniskās naudas iestādes slēgtā sistēmā.

Pēc jautājumā sniegtās informācijas nav skaidri saprotams, vai minētais virtuālais konts atbilst elektroniskās naudas nosacījumiem, bet, papētot šāda konta veidu, var pieņemt, ka minētais “WebMoney” konts varētu būt elektroniskās naudas konts ar slēgtu iekšējo sistēmu, kurā piereģistrējoties lietotājam tiek izsniegts sertifikāts – “maks”, ar kuru var darboties slēgtā sistēmā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, attiecībā uz elektroniskās naudas iestāžu elektroniskās naudas kontiem ir paredzēts informācijas izņēmums. Kontu reģistram par šāda veida kontiem ziņas netiek sniegtas. Līdz ar to zvērināti tiesu izpildītāji informāciju no Kontu reģistra par šāda veida kontiem nesaņem.

VID pārstāve piebilst, ka diemžēl Valsts ieņēmumu dienestam nav zināms, kur citur varētu šādu informāciju iegūt. Varētu vienīgi ieteikt – varbūt pats klients var vērsties pie “WebMoney” pakalpojuma sniedzēja, kurš, iespējams, varētu sniegt skaidrojumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas