E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15970
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kas jāzina, vēršoties pie notāra mantojuma jautājumos

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. decembrī, 2018
olga

Labdien! Sakiet, vai es varu vērsties pie notāra ar lūgumu rakstīt iesniegumu par mantojumu, ja es zinu, ka mana tante ir nomirusi un tika atstāts dzīvoklis Salaspilī, kuru viņa mantoja pirms trim gadiem no savas mātes, manas vecmāmiņas. Man nav viņas miršanas apliecības. Tante nomira pirms nedēļas Izraēlā, bet zinu, ka viņai ir vīrs, kurš tagad ir pirmais mantinieks. Vai tiešām man kā radiniecei nepaliks nekas? Savulaik šajā dzīvoklī es dzīvoju ar savu vecmammu un vectēvu, kuri bija mani oficiālie aizbildņi. Šobrīd vēl esmu deklarēta šajā dzīvoklī. Un, ja vēršos pie notāra, ar kādu summu man jārēķinās?

A
atbild:
31. janvārī, 2019
Latvijas notārs
Sandra Jakušenoka, zvērināta notāre

Pirmkārt jāzina, kāda tieši radniecība ir ar tanti. Ja tantei nav bērnu, tad tantes mantinieki pēc likuma ir viņas pārdzīvojušais laulātais (vīrs) un tantes brāļi, māsas. Vīrs saņem pusi no mantojuma un dzīvokļa iekārtu, otro pusi dala brāļi, māsas, brāļu, māsu bērni (pēc pakāpes tuvākie). Savukārt pārējie radinieki, ja mirušajam ir pārdzīvojušais laulātais, nemanto.

Lai uzsāktu mantojuma lietu, tantes miršanas apliecība ir nepieciešama. Ja cilvēks miris ārvalstīs, tad ārvalstīs izdotam dokumentam jābūt tulkotam latviešu valodā un apliecinātam ar Apostille – tas nozīmē publiska dokumenta legalizēšanu, lai tas būtu izmantojams citā valstī. Pateikt konkrētu mantošanas iesnieguma summu bez sarunas ar mantinieku nevar, jo izmaksas veido ne tikai paša iesnieguma apliecināšana, bet arī iespējamie faktiskie izdevumi, kas saistīti ar mantojuma lietu, piemēram, sludinājums oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” par mantojuma atklāšanos, uzaicinājumi citiem mantiniekiem, pieprasījumi kredītiestādēm, pensiju fondiem, ziņu saņemšana par nekustamā īpašuma novērtējumu kadastrā, datu pārbaudes u. tml. Samaksa par mantojuma apliecības izdošanu savukārt ir atkarīga no tā, kuras šķiras mantinieks manto.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas