E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15963
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kas radījis zaudējumus, tam tie jāatlīdzina

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2018
Ilona

Labdien! Īpašumā ir viena dzīvokļa domājamā daļa no sešiem dzīvokļiem, kuri atrodas divu māju ēkās. Savulaik dzīvokļu īpašnieki ar balss vairākumu atteicās no mājas apsaimniekotāja pakalpojumiem ar domu, ka katrs apsaimniekos sava dzīvokļa mājas daļu pats. Pirms diviem gadiem vienam dzīvoklim mainījās īpašnieks. Izrādās, par īpašnieku kļuva sieviete, kurai ir garīgas problēmas, taču viņa atsakās pat vērsties pie ārsta. Viņai ir atslēgta elektrība. Gāzes nav. Malkas nav. Naudas nav. Kā viņa izdzīvo, nav prātam aptverams. Kaut arī ūdens caurules iet cauri visiem dzīvokļiem, līgums ar ūdens piegādātāju noslēgts ar viena dzīvokļa īpašnieci, kura norēķinās par abu māju patērēto ūdeni, un tad rēķinu paši sadalām un sametamies. Par šīs slimās personas patērēto ūdeni jau divus gadus maksā pārējo dzīvokļu īpašnieki. Arī atkritumus, kurus viņa saliek pagalmā, jāsavāc un jāapmaksā pārējiem. Uz lūgumu palīdzēt policija sniedza atbildi, ka šajā īpašumā neviens nedzīvo (uz vēstulēm neatbild, durvis never, cik noprotu, tad pat deklarēta nav). Tagad esmu nonākusi pilnīgā strupceļā. Tā kā viņa nekurina, turklāt tur divus no trim plastikāta logiem pusatvērtus, kad bija sals, droši vien ūdens caurules pārsala, un, kā teica kaimiņš, vēlāk sāka tecēt, tad viņš noalgoja santehniķi, kurš salaboja caurules ventili, kuru aizvēra, un pārtrauca ūdens padevi gan tam dzīvoklim, kur it kā neviens nedzīvo, gan manam, kaut arī līdz šim brīdim regulāri maksāju, cik man teica. Rezultātā dzīvoklī vairs nav iespējams dzīvot, jo nav ūdens ne ēdienam, ne sanitāro normu ievērošanai. Būtībā dzīvoklis kļuva par nedzīvojamu telpu, līdzīgu šķūnim. Tam vairs nav nekādas tirgus vērtības. Tad jau arī kadastrālā vērtība būtu jāpārskata. No tā vairs nav iespējams gūt labumu. Lūdzu palīdzēt ar padomu, vai iespējams kā likumiski rīkoties tādā situācijā, ja turklāt pierunāt vai piespiest vairākumu izvēlēties mājas pārvaldnieku, kurš kārtotu dažādas juridiskas lietas, neizdodas?

A
atbild:
16. janvārī, 2019

No rakstītā saprotams, ka ir mainījies viens no dzīvokļu īpašniekiem, kas ne tikai nekārto maksājumus par šā īpašuma apsaimniekošanu un komunālajiem pakalpojumiem, bet arī ar savu rīcību radījis ūdensvada bojājumus. Savukārt kaimiņa un santehniķa rīcība, pārtraucot ūdens padevi arī Jūsu dzīvoklim, ir galīgi aplama.

“Pirmkārt, par ūdens padeves atjaunošanu Jums ir jārunā ar kaimiņu, kas ar savu nelikumīgo rīcību ir nodarījis kaitējumu,” iesaka Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Viņam ir jānodrošina ūdens padeve Jūsu dzīvoklim un jāsedz šā darba izmaksas. Ja citādi tehniski nav iespējams, viņam ir jāizveido atsevišķa ūdens padeve savam dzīvoklim. Otrkārt, ja sarunu ceļā vienošanos neizdodas panākt, Jums savas prasības ir jānosūta rakstiski ierakstītā vēstulē, lai vēlāk, kad nolemsiet tiesas ceļā pieprasīt atlīdzināt zaudējumus, būtu pierādījumi, ka sarunu ceļā vienošanos panākt nav bijis iespējams. Civillikuma 1779. pantā ir noteikts: Katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.””

Protams, kopīpašniekiem būtu jādomā arī, ko iesākt ar dzīvokļa īpašnieci, kurai ir veselības problēmas (ja viņa dzīvoklī vispār mitinās), jo viņas rīcība, iespējams, var apdraudēt visas mājas iedzīvotāju drošību – gan rīcībā ar uguni, gan gāzi u. tml. Varbūt lietderīgāk uzmeklēt sievietes radiniekus un runāt ar viņiem, kā arī par situāciju informēt vietējās pašvaldības sociālā dienesta darbiniekus.

Taču tad ir vajadzīga kopīpašnieku sadarbība un aktīva rīcība. Tā nepieciešama arī, lai izveidotu kaut cik efektīvu kopīpašuma apsaimniekošanas modeli, kas, spriežot pēc pieejamās informācijas, šķiet stipri haotisks. Iespējams, apzinīgu pārvaldnieku var atrast pašu iedzīvotāju vidū, bet varbūt vajadzētu algot kādu profesionālu speciālistu. Lai koncentrētos mērķtiecīgai darbībai, no dzīvokļu īpašniekiem vajadzētu izveidot kaut nelielu iniciatīvas grupu, kas pamazām spētu pārliecināt īpašnieku kopumu pieņemt mājas pārvaldīšanai lietderīgus lēmumus. Neviena cita kā pašu īpašnieku spēkos nav to paveikt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas