E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15957
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
13
13

Vai Latvijā izsniedz laulības šķiršanas apliecību

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2018
Natalja

Labdien! Vai Latvijā izsniedz laulības šķiršanas apliecības? Cik ilgi jāgaida apliecība pēc šķiršanās?

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā nav norādīts, vai laulība šķirta tiesā vai pie zvērināta notāra.

Ja laulība tiek šķirta pie zvērināta notāra, laulību nešķir ātrāk kā pēc 30 dienām, skaitot no laulības šķiršanas lietas uzsākšanas dienas. Notariāta likuma 336. pants paredz – ja zvērināts notārs šo 30 dienu laikā nav saņēmis laulības šķiršanas atsaukumu, viņš šķir laulību un izsniedz notariālo aktu par laulības šķiršanu (laulības šķiršanas apliecību).

Ziņas par laulības šķiršanu zvērināts notārs nosūta: dzimtsarakstu nodaļai, kuras darbības iecirknī laulība reģistrēta, vai attiecīgās draudzes, kurā laulība reģistrēta, garīdzniekam.

Ja laulība ir šķirta tiesā, tad pusēm netiek izsniegta laulības šķiršanas apliecība, bet noraksts par likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu, ar kuru laulība šķirta vai atzīta par spēkā neesošu.

Civilprocesa likuma 244. panta pirmā daļa paredz, ka pēc tam, “kad likumīgā spēkā stājies spriedums attiecībā uz laulības neesamību vai šķiršanu, sprieduma norakstu vai izrakstu no šāda sprieduma nosūta tai dzimtsarakstu nodaļai, kurā glabājas attiecīgais civilstāvokļa aktu reģistrs, bet, ja laulība noslēgta pie garīdznieka, – attiecīgajai baznīcai (draudzes garīdzniekam) un dzimtsarakstu nodaļai, kuras darbības iecirknī atrodas baznīca (draudze)”.

Jebkurā gadījumā, ja ir nepieciešama izziņa par laulības šķiršanu, tādu ir iespējams saņemt, vēršoties jebkuras pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Arhīvu nodaļā Rīgā. Visērtāk to ir saņemt, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portāla www.Latvija.lv e-pakalpojumu Atkārtotas laulības apliecības vai izziņas no laulības reģistra pieprasīšana.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas