E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15951
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Vai vārda kļūda testamentā var traucēt saņemt mantojumu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. decembrī, 2018
Rūdolfs

Sveiki! Testamentā ir pieļauta kļūda – tieši mantinieka vārdam, vai arī cilvēks, kas atstāj mantu, norādījis arī trešo vārdu, kura pasē nav, bet ir personas kods, deklarētā dzīvesvietas adrese utt. Tas rada šaubas par mantojuma saņemšanu?

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Civillikuma 457. pantā norādīts: “Ja testamentā izlaists vai kļūdaini lietots kāds vārds, bet tā, ka no tam nevar rasties šaubas par testatora nodomu, tad šāda izlaiduma vai kļūdas dēļ testaments nezaudē spēku.”

Savukārt Civillikuma 465. pants nosaka: “Ja par mantojuma atstājēja nodomu nav nekādu šaubu, tad testaments nezaudē spēku tādēļ, ka testators maldījies nosaukumā vai aprakstā vai ka personā vai lietā norādītā īpašība vēlāk izzudusi.”

Vienlaikus mantiniekam, ejot pie zvērināta notāra, līdzi jāņem sava pase vai personas apliecība, mantojuma atstājēja miršanas apliecība, radniecību pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecības, laulības apliecības), līdz ar to kā personu pietiekami apstiprinoša informācija būtu arī personas kods, deklarētā dzīvesvieta, vārds un uzvārds.

Taču jebkurā gadījumā jākonsultējas un situācija jāskaidro notāram, uzrādot papildus nepieciešamos dokumentus (piemēram, deklarētās dzīvesvietas apliecinājumu). Var doties uz konsultāciju pie jebkura Latvijas notāra (klātienē vai videorežīmā). Notāru sarakstu var atrast vietnē “latvijasnotars.lv”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas