E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15933
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Invalīdu slimošanas dēļ atlaist nevar

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2018
Antra

Sveicināti! Esmu 2. grupas invalīde, strādāju nepilnu slodzi, un šobrīd ir ilgstoša darba nespēja (4 mēneši). Sakiet, lūdzu, vai pastāv likums, pēc kura mani var atlaist no darba, pamatojoties uz ilgstošu slimības laiku (darba devēja izteikums)?

A
atbild:
19. decembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Vispārēji darbinieka ilgstoša slimošana (kad nepārtraukti neveic darbu vairāk par 6 mēnešiem no vietas vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem) var būt pamatojums darba devēja uzteikumam. To nosaka Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punkts.

Tomēr Darba likuma 109. panta 2. daļā noteikts, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku, ja viņš atzīts par invalīdu, izņemot gadījumus, kas ir noteikti Darba likuma 47. panta 1. daļā un 101. panta 1. daļas 1., 2., 3., 4., 5., 7. un 10. punktā. 

Šie punkti nosaka, ka darba devējam ir paredzētas tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu darbiniekam-invalīdam, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā.

Tātad atlaist no darba ilgstoši slimojošu darbinieku-invalīdu darba devējs nedrīkst.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas