E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15930
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Atvaļinājumus nedrīkst uzkrāt un neizmantot

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2018
Ramona Vasiļjeva

Sāku strādāt 2010. g. 20. aprīlī valsts iestādē. Sākumā neviens neko vispār par atvaļinājumiem nerunāja, līdz 2011. gada vasarā vaicāja – kad tad iešot atvaļinājumā? Sakarā ar darba specifiku (klientu pieplūdums ir no aprīļa līdz novembrim, bet ziemā – braukšana komandējumos, reklāmu izveide), kā arī faktu, ka darbinieki nespēja izturēt darba režīmu un bieži mainījās (8 gados 16 darbinieki uz 2,5 darba slodzēm), atvaļinājuma grafiki neeksistēja, jo vienmēr, kā man pienāca atvaļinājums, tā kāds aizgāja, saslima, vispār nebija, kas strādā, un man “ļāva atvaļināties” tad, kad pilnīgi nevajag, un to paziņoja pēkšņi (man ir 2 nepilngadīgi bērni un vīrs miris). Tagad mani nostāda fakta priekšā, ka novada domē atvaļinājumu uzskaitē nav pareizi atzīmētas nedēļas un gadi, tāpēc man tagad janvārī jāiet 4 nedēļu atvaļinājumā, citādi tas pazudīšot. Tas ir it kā par laika posmu no 2017. g. 20. aprīļa līdz 2018. g. 19. aprīlim. Vai man tāpēc tagad janvārī mājās “jāveģetē”, jo darba devējs ir kaut ko sajaucis?!

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma piešķiršanas kārtību nosaka Darba likuma 149. un 150. pants. Ar likumu ir noteikts, ka ikvienam darbiniekam ikgadēji (sava darba gada ietvaros) ir tiesības uz darba devēja apmaksātu četru kalendāra nedēļu atvaļinājumu.

Darbinieka tiesības uz atvaļinājumu vienlīdz ir arī darba devēja pienākums nodrošināt tā piešķiršanu. Atkarībā no iestādes lieluma atvaļinājumus piešķir pēc abpusēji saskaņota grafika (to sastāda janvāra sākumā) vai uz darbinieka iesnieguma pamata. Tas vienlaikus nenozīmē, ka pēc grafika izstrādes tas nevar mainīties – situācijas koriģē atbilstoši darba procesam un vajadzībām.

Lai gan likums paredz, ka iestādes vadībai pēc iespējas jāņem vērā darbinieka vēlmes uz atvaļinājumu, ne vienmēr atvaļinājuma piešķiršana iespējama tikai pēc darbinieka vēlmēm un tikai vasarā.  Galavārdu šajā jautājumā vienmēr saka iestādes vadītājs, nevis darbinieks.

Tomēr nevienam darbiniekam nav pienākama strādāt, pilnībā ignorējot savas tiesības uz atpūtu, atvaļinājumu neizmantojot vai vairākkārtēji pārceļot. Tādējādi veidojas neizmantotā atvaļinājuma uzkrājumi un darbinieks ir pārguris.

Jāņem arī vērā tas, ka atvaļinājuma pārcelšana ir ierobežota ar likumu – 149. panta trešā daļa paredz, ka “tikai izņēmuma gadījumos, kad ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana darbiniekam pilnā apmērā kārtējā gadā var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā, ar darbinieka rakstveida piekrišanu pieļaujams pārcelt atvaļinājuma daļu uz nākamo gadu. Šādā gadījumā atvaļinājuma daļa kārtējā gadā nedrīkst būt īsāka par divām nepārtrauktām kalendāra nedēļām. Pārcelto atvaļinājuma daļu pēc iespējas pievieno nākamā gada atvaļinājumam. Turklāt atvaļinājuma daļu var pārcelt tikai uz vienu gadu”.

Šī norma skaidri pasaka, ka darba tiesisko attiecību laikā var iestāties noilgums nepiešķirta atvaļinājuma piešķiršanai.

Lai rastu kompromisus, praksē parasti darbinieki izmanto atvaļinājumu pa daļām. Jūsu sniegtais situācijas apraksts liecina, ka darba devējs ir nolēmis novērst trūkumus atvaļinājumu piešķiršanas jautājumā, tādēļ Jums tiek piedāvāts izmantot neizmantotā atvaļinājuma daļu, lai tā neiet zudumā.

Vēršu Jūsu uzmanību, ka Jums ikgadēji uz iesnieguma pamata pienākas arī papildatvaļinājums par bērniem, pamatojoties uz Darba likuma 151. pantu. Tas nosaka, ka darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, piešķirams apmaksāts papildatvaļinājums, ievērojot vecāka vēlmes attiecībā uz datumu, ne mazāk par vienu darba dienu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas