E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15928
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
8
8

Maksa par ūdeni, ja nav nodoti skaitītāja rādījumi

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2018
Ainārs Zvaigznītis

Labdien! Daudzdzīvokļu mājas dzīvoklis tiek gatavots kapitālajam remontam, tur neviens nedzīvo. Karstais un aukstais ūdens ir noslēgts. Brīvā laika ir tik, cik ir, tāpēc tas ir ievilcies vairāk par pusgadu. Sākumā nodevu skaitītāja rādījumus par patēriņu 0 un 0, pēdējos mēnešus to biju piemirsis. Tagad saņēmu rēķinu, kur sakarā ar to, ka pēdējos 3 mēnešus rādījums nav nodots, ierēķināts patēriņš 340 m³ un 650 EUR apmaksa (pie reālā patēriņa 0!). Apsaimniekotāja viedoklis vienkāršs – tādi ir normatīvie akti, jāmaksā. Vai tiešām likums nosaka šādu absurdu kārtību, ka reālie skaitītāja rādījumi nekādā veidā netiek ņemti vērā? Skaitītāji taču ir verificēti, noplombēti, nesen bija arī apsaimniekotāja pārstāvis, kas fiksēja reālos rādījumus, starpības starp reālo un apsaimniekotāja datubāzē fiksēto patēriņu nav.

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Šādus uzrēķinus parasti piemēro mājās, kas ir pašvaldības valdījumā un kuras apsaimnieko pašvaldības uzņēmumi. Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 19. punktā iekļauts šāds regulējums:

 19. Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.

19.1 Šo noteikumu 19. punktā minēto ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro, bet ūdens patēriņa starpību sadala atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam starp šādiem dzīvokļu īpašniekiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā):

19.1 1. kuri nav iesnieguši informāciju par ūdens skaitītāja rādījumu vismaz trīs mēnešus pēc kārtas [..].”

Taču šeit jāņem vērā kāds svarīgs nosacījums – minētais normatīvais akts attiecināms uz mājām, kuras dzīvokļu īpašnieki nav pārņēmuši savā valdījumā un nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par saņemto pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība (noteikumu 2. punkts).

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, atsaucoties uz tiesu praksi un atzīstot noteikumos minēto kārtību ūdens patēriņa starpības sadalē par pārāk bargu, uzsver: “Arī tad, ja dzīvokļu īpašnieki māju ir pārņēmuši savā valdījumā un nav noteikuši īpašu apmaksas kārtību par saņemtajiem pakalpojumiem, automātiski piemērot MK noteikumus Nr. 1013 attiecīgo normu par ūdens patēriņa starpības sadali kā pārējos punktus nedrīkst, par to ir jābūt attiecīgam dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumam.”

Tātad – ja daudzdzīvokļu māja, kurā atrodas Jūsu dzīvoklis, nav pašvaldības valdījumā, tad ir vērts interesēties, uz kāda tiesiska pamata veikts uzrēķins par ūdens patēriņa starpību. Ja tas nav noticis likumīgi, varat vērsties ar prasību tiesā par netaisnīgi aprēķinātā maksājuma atcelšanu.

Ja viss noticis likumīgi, tad atliek vien rūpīgi atcerēties par skaitītāja rādījumu (kaut arī patēriņš būs 0) savlaicīgu nodošanu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas