E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15920
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna kopšanas pabalsta saņēmēju valsts apdrošina bezdarbam

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2018
Diāna

Labvakar! Mani ļoti interesē tas, vai jaunā māmiņa, kura nekad nav nekur oficiāli strādājusi un ir veselu gadu kopā ar bērnu dzīvojusies pa māju, var saņemt bezdarbnieka pabalstu? Un, ja var to saņemt, tad kādi dokumenti ir jāiesniedz un cik liels būs pabalsts? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Laika periods, kad persona kopusi bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņēmusi bērna kopšanas pabalstu, veido apdrošināšanas stāžu (darbam pielīdzināto periodu), jo šajā laikā obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas par viņu izdara valsts.

Tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss (to piešķir Nodarbinātības valsts aģentūra);
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalstu maksā deviņus mēnešus.

Ja pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas darba stāža nav bijis, bet ir kopts bērns līdz pusotra gada vecumam un saņemts bērna kopšanas pabalsts, piešķirtais bezdarbnieka pabalsts ir 60% no valstī noteiktā sociālā nodrošinājuma pabalsta divkārša apmēra (pašlaik tie ir 76,84 eiro mēnesī par pirmajiem trijiem mēnešiem (valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts 64,03 eiro x 2 x 60% = 76,84 eiro), pēc tam bezdarbnieka pabalsta apmērs samazinās – par nākamajiem trīs mēnešiem tas ir 75% no piešķirtā pabalsta apmēra, par pēdējiem trim mēnešiem – 50% no piešķirtā pabalsta apmēra).

Iesniegums bezdarbnieka pabalstam jāiesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Pirms tam jāreģistrējas Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) bezdarbnieka statusa iegūšanai.

Kad Jums būs tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Savukārt, reģistrējoties bezdarbnieka statusā, jāzina, ka būs jāpilda bezdarbniekam noteiktie pienākumi. Tos Jums izstāstīs NVA speciālists.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas