E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15919
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Datu apstrādes aizliegums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2018
Uldis

Lūdzu Jūsu padomu par šādu problēmu. 1. Situācijas īss apraksts – es esmu fiziska persona, nopirku dzīvokli novadā zvērināta tiesu izpildītāja e-izsolē, drīz īpašums caur tiesas procesu tiks atsavināts un tiks apstiprināti izsoles rezultāti, kā arī pēc tam tiks ierakstīts zemesgrāmatā uz mana vārda. Konstatēju “Lursoft”, ka mans nopirktais dzīvoklis ir norādīts kā juridiskā adrese 10 uzņēmumiem Komercreģistrā (kam ir lieli nodokļu parādi). Uz manu nopirkto dzīvokli pienāk vēstules no kreditoriem, arī no VID. Šajā adresē neviens uzņēmums realitātē nav iekārtojies, dzīvoklis bija neapdzīvots, nav pat pastkastītes. 2. Mans mērķis ir, lai mans nopirktais dzīvoklis tiktu izslēgts no Komercreģistra kā juridiskā adrese 10 uzņēmumiem un lai vairs netiktu piegādāti sūtījumi, tajā skaitā no VID un kreditoriem. 3. Mērķis ir, lai juridiskā adrese tiek izslēgta ne tikai no UR Komercreģistra, bet arī no kreditoru un VID datubāzēm kā neaktuāla informācija un lai nebūtu atrodama internetā saglabātajā tīmekļa atmiņā “Google”. 4. Lūdzu jūsu konsultāciju, kā to panākt, – kādas darbības man jāveic? Cieņā!

A
atbild:
02. janvārī, 2019

Uzdotā jautājuma kontekstā jāpaskaidro, ka, no vienas puses, Jūsu dzīvesvietas datu apstrāde ir fiziskās personas datu apstrāde. Latvijas Republikā, tāpat kā visās ES dalībvalstīs, ar 2018. gada 25. maiju ir tieši piemērojama Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kas reglamentē fizisko personu datu apstrādes priekšnosacījumus.

Ievērojot minētās regulas 16., 17. un 18. panta nosacījumus, Jums kā datu subjektam ir tiesības pieprasīt ierobežot Jūsu personas datu apstrādi, tai skaitā publiskos reģistros, prasīt datu aktualizēšanu vai dzēšanu.

Ņemot vērā Jūsu aprakstīto situāciju, 10 kapitālsabiedrību juridiskās adreses reģistrācija Jūsu topošajā dzīvesvietā nepamatoti noslogo un apgrūtina Jūsu subjektīvās tiesības netraucēti baudīt Jūsu privātīpašumu un neatbilstošas korespondences sūtīšana uz Jūsu turpmāko dzīvesvietu rada nepamatotu iejaukšanos Jūsu personīgajā dzīvē.

No otras puses, saskaņā ar Komerclikuma 139. pantu kapitālsabiedrības juridiskās adreses maiņu ir tiesīga pieteikt tikai attiecīgās kapitālsabiedrības valde. Juridiskās adreses reģistrācija tiek veikta saskaņā ar nekustamā īpašuma īpašnieka piekrišanu.

Jums var ieteikt vērsties ar iesniegumiem pie datu apstrādes pārziņiem (konkrētajā gadījumā Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra, VID u. c. Jums zināmām iestādēm, kuru rīcībā ir Jūsu dzīvesvietas dati) un pieprasīt pārtraukt Jūsu personas datu apstrādi (konkrētā gadījumā izmantot Jūsu adresi) saistībā ar reģistrētajām kapitālsabiedrībām.

Iesniegumā būtu norādāms, ka minētās kapitālsabiedrības šajā adresē vairs nav sasniedzamas, to juridiskā adrese (īpašnieka maiņas gadījumā) vairs nav aktuāla, tādējādi Jūs lūdzat ierobežot trešo personu pieejas tiesības Jūsu personas datiem.

Jāpiebilst, ka dati no informācijas sistēmām pēc Jūsu pieprasījuma dzēsti netiks, jo pastāv cits tiesiskais pamats to apstrādei, taču pieprasīt ierobežot šādu (neaktuālu) datu izpaušanu trešajām personām Jūs drīkstat.

Jūsu aprakstītajā situācijā saduras Jūsu kā datu subjekta tiesības uz netraucētu Jūsu privātīpašuma lietošanu ar normatīvajos aktos iekļautajām normām par kapitālsabiedrību juridiskās adreses reģistrāciju un maiņu.

Gadījumā, ja Jūs saņemsiet atteikumu no datu apstrādes pārziņiem attiecībā uz Jūsu iesniegumā izteikto lūgumu apmierināšanu, Jums ir tiesības vērsties ar attiecīgu iesniegumu Datu valsts inspekcijā. Iesniegumu paraugi atrodami šeit.

Attiecībā uz Jūsu personas datu pieejamību meklētājprogrammā “Google” – Jums jāvēršas ar attiecīgu iesniegumu par Jūsu personas datu apstrādes aizliegumu un lūgumu šādus datus dzēst vai anonimizēt.

Visas iepriekšminētās tiesības Jūs būsiet tiesīgs realizēt pēc Jūsu īpašumtiesību reģistrācijas vai izsoles akta apstiprināšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas