E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15918
Lasīšanai: 4 minūtes

Pabalstus vecākiem nosaka, pamatojoties uz konkrētiem datiem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2018
Reneee

Labdien! Pašlaik atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā, mans bērna kopšanas atvaļinājums beigsies jūnijā, bet otrs mazais dzims septembrī, brīdī, kad pirmajam bērnam būs jau 2 gadi (pirmais dzimis septembrī – iespējams, būs jau 2 gadi, iespējams, tikai paliks). Vēlējos noskaidrot, kā būs ar maternitātes pabalstu un māmiņas algu otrajam bērniņam, vai saņemšu ko līdzīgu, ja pirmajam būs palikuši 2 gadi?

A
atbild:
27. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pamatojoties uz tiesību aktos paredzēto regulējumu dažādām situācijām un personas konkrētiem apdrošināšanas periodiem, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) rēķina gan maternitātes, gan vecāku pabalstu. Pabalstu aprēķināšanā ir svarīga iespējami precīzāka informācija, Jūsu jautājumā tādas nav, bet ir svarīgi, piemēram, arī tas, vai pēc bērna kopšanas atvaļinājuma atsāksiet strādāt.

Tāpēc atbildē par dažiem tiesību aktos regulētiem gadījumiem.

Maternitātes pabalstam darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma dienas, pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga nav bijusi pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Savukārt, ja noteiktajā 12 mēnešu periodā būs gan bērna kopšanas atvaļinājums, gan arī ienākumi, atsākot strādāt, tad vidējo iemaksu algu aprēķinās no algas pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Maternitātes pabalstu nosaka 80% apmērā no pieprasītāja vidējās iemaksu algas.

Vecāku pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina līdzīgi, arī – par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura šis (vecāku) pabalsts tiek piešķirts.

Ja, kopjot bērnu vecumā līdz 2 gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā – kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā kopšanu.

Kādi varētu būt prognozējamie pabalsti, jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, sniedzot konkrētāku informāciju. Saziņas iespējas VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas