E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15916
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Autoratlīdzības līguma uzteikums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2018
Kristīne

Labdien! Man ir tāda situācija: esmu atradusi jaunu darbu, kurā jāsāk strādāt no nākamā gada janvāra sākuma. Līdz šim strādāju izdevniecībā uz autoratlīdzības līguma pamata. Līgumā norādīts, ka man kā autoram ir tiesības lauzt līgumu vienpusēji 1 mēnesi iepriekš, rakstveidā brīdinot pasūtītāju, taču brīdināt mēnesi iepriekš nekādi nesanāk, jo sludinājums tika publicēts tikai uz 10 dienām un lēmums par pieņemšanu darbā notika ar norunu, ka sākšu strādāt janvāra sākumā. Tad, lūk, man jautājums: vai uz autoratlīdzības līgumu var attiecināt atrunu, ja darbiniekam ir svarīgs iemesls, viņš ir tiesīgs darbu uzteikt ātrāk? Līgumā arī ir punkts, kurā noteikts, ka puses ir tiesīgas jebkurā laikā atcelt šo līgumu, rakstveidā vienojoties. Tad sanāk, ka drīkstu pārtraukt šīs autoratlīdzības līguma attiecības, ja rakstiski izskaidroju radušos situāciju pašreizējam darba devējam?

A
atbild:
28. decembrī, 2018

Pēc savas būtības un arī tiesiskā regulējuma autoratlīdzības līgums ir tuvs uzņēmuma/pakalpojumu līgumam. Tomēr autoratlīdzības līgumu būtu pareizi slēgt tikai tad, ja līguma rezultātā radītais objekts (ķermenisks vai bezķermenisks) ir autortiesību objekts un līguma mērķis ir šāda autortiesību objekta radīšana un nodošana pasūtītājam.

Uzņēmuma līguma priekšmets nevar būt vispārīga darba veikšana. Līguma izpildes rezultātu nodod ar pieņemšanas-nodošanas aktu. Uzņēmuma līguma izpildi persona veic, izmantojot savus resursus (telpas, iekārtas). Tādējādi uzņēmējs (persona, kas apņemas saskaņā ar līguma noteikumiem veikt konkrēto darbu) netiek integrēts pasūtītāja uzņēmumā (netiek aprēķināts darba laiks, atvaļinājums u. tml.). Uzņēmējs patstāvīgi organizē savu darbu.

Ja līgums tiek slēgts par darbu vispār, darbs tiek veikts ar pasūtītāja rīkiem un pasūtītāja telpās, darba uzdevuma izpildītājs tiek integrēts pasūtītāja uzņēmumā, kā arī, ja ir vērojama izpildītāja ekonomiskā atkarība no pasūtītāja, visticamāk, tiesiskās attiecības atbilst darba tiesiskajām attiecībām. Līdz ar to šādos gadījumos ir slēdzams darba līgums.

Tādējādi saskaņā ar Autortiesību likuma 13. panta 2. daļu autora pienākums ir personiski izpildīt viņam pasūtīto darbu. Tādējādi, ja līgumā atrunātais darbs ir izpildīts un nodots pasūtītājam un nav pielīgta jauna darba radīšana, uzteikuma termiņam nav būtiskas nozīmes.

Taču gadījumā, ja Jūsu noslēgtais līgums pēc iepriekšminētām pazīmēm atbilst darba līgumam, Jūs esat tiesīgs to uzteikt atbilstoši apstākļiem, kurus uzskatāt par svarīgiem saskaņā ar Darba likuma 100. panta 5. daļu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas