E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15913
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Mantojums un prasījumu piedziņa

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2018
Erika

Pēc mātes nāves 2015. gada 21.05. pieteicos uz mantojumu, nekustamo īpašumu. Mantojuma apliecības reģistra nr. XXX (teksts aizklāts fiziskās personas datu aizsardzības nolūkā), īpašuma tiesības zemesgrāmatā nostiprinātas 10.12.2015. Pašreizējais zemes “īpašnieks” grib piedzīt zemes nomas parādus par 2013., 2014. un 2015. gadu. Cik ilgā laikā pēc mirušās īpašnieces nāves var parādu pieprasīt? Māte nomira 2014. gadā.

A
atbild:
28. decembrī, 2018

Saskaņā ar Notariāta likuma 297. pantuzvērināts notārs, izsludinot mantojuma lietas atklāšanu un pieteikšanās termiņu, sludinājumā norāda informāciju par to, ka termiņā nepieteiktās kreditoru pretenzijas tiks dzēstas.

Tas nozīmē, ka uz mantojuma masu pēc mantojuma lietas izsludināšanas ir jāpiesakās kā mantiniekiem, tā arī kreditoriem. Nepieteikšanās jeb pretenziju neizvirzīšanas sekas ir prasījuma tiesību zaudēšana.

Tādējādi, ja minētais kreditors nav pieteicis savus prasījumus mantojuma izsludināšanas laikā, turpmākā piedziņā nav iespējama (pieļaujama). Savukārt, ja pretenzijas zvērinātam notāram ir iesniegtas, tās ir apmierināmas tādā apjomā, kādā tās ir pieteiktas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas