E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15906
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Var tiesāties, bet svarīgi, ko lēmuši dzīvokļu īpašnieki

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2018
Zanda

Labdien! 11 dzīvokļu māja vēlas dibināt biedrību un pārņemt pārvaldīšanu un apsaimniekošanu. Pie pašreizējā pārvaldnieka mājai ir uzkrājums 3000 eiro. Pēc likuma, nodibinot apsaimniekošanas biedrību, uzkrājumi būtu jāpārskaita jaundibinātās apsaimniekošanas biedrības kontā. Pašreizējais apsaimniekotājs to negrasās darīt, jo mājai esot daudzu gadu garumā iekrājušies parādi. Parādi par kārtējiem pārvaldīšanas/apsaimniekošanas rēķiniem nomaksāti, tātad parādu nav. Par minēto it kā gadu garumā iekrāto parādu par apsaimniekotāja pakalpojumiem rēķinu, pieņemšanas-nodošanas aktu u. c. nav! Ir tikai dzīvokļu īpašnieku sapulces protokols, kuru pirms vairākiem gadiem iedzīvotāji parakstījuši un piekrituši summai – apsaimniekotāja spiediena rezultātā. Kā rīkoties, lai atgūtu uzkrājumu? Vai apsaimniekotājs uz sapulces protokola lēmuma pamata ir tiesīgs paturēt uzkrājumu?

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

“Tā nav, ka uzkrājuma summa jāpārskaita automātiski,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Kad ir izveidota biedrība un tā pārņem pārvaldīšanas procesu, tad dzīvokļu īpašnieki var prasīt atgriezt rezerves uzkrājumu (to likums reglamentē) un ieskaitīt konkrētā bankas kontā. Apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēji ļoti bieži to dara nelabprāt, atrodot simt un vienu ieganstu, šo pienākumu nepilda, jo tādējādi jāšķiras no diezgan lielām naudas summām. Viens no tiem ir aizbildināšanās ar dzīvokļu īpašnieku parādiem – mēs to summu ieturēsim un neatdosim! Ja nauda netiek atdota, tad problēma jārisina tiesas ceļā.”

Taču tālāk neskaidrības rada jautājumā minētais dzīvokļu īpašnieku lēmums – tieši par ko ir balsots, kas par to ir balsojis, kāds bijis balsojuma rezultāts. “Ja patiešām ir lemts, ka dzīvokļu īpašnieki nolēmuši uzkrājumu nepieprasīt vai atdot par kādiem darbiem vai parādiem, tad šis lēmums ir saistošs visiem un šo naudu nedrīkst atprasīt. Taču šis dokuments ir jāizlasa un ļoti pamatīgi jāizvērtē. Arī tad, ja lēmums ir dzīvokļu īpašniekiem neizdevīgs vai pat kļūdains, taču pieņemts likumīgi, to nevar apstrīdēt. Tas būs izliets ūdens, kuru vairs nevarēs sasmelt. Piemēram – ir divas mājas, vienas iedzīvotāji nolemj uzkrājumu novirzīt parādu nosegšanai, bet otras mājas dzīvokļu īpašnieki tā nedara, paliekot pārliecībā, ka parādu piedzīšana ir pārvaldnieka uzdevums, bet uzkrājums jāizlieto tiešajam mērķim – mājas remontam. Abi lēmumi ir vērā ņemami, jo visas ar kopīpašumu saistītās lietas izlemj tikai dzīvokļu īpašnieki.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas