E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15895
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja noslēgta vienošanās par mazākiem uzturlīdzekļiem, nekā noteikts likumā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
Kristine

Labdien! Vēlos uzzināt, kā notiek process, ja pie šķiršanās ir veikta notariāla vienošanās par bērna uzturlīdzekļiem – 70 eiro mēnesī. Šobrīd meita jau būs sasniegusi 8 gadu vecumu, un tēvam pieprasīju maksāt pilnus uzturlīdzekļus, 129 eiro, bet viņš uzskata, ka var regulēt to, cik maksās. Kā pareizi rīkoties? Vai viņš ir tiesīgs atteikties maksāt pilnus uzturlīdzekļus un turpināt maksāt tikai ar vienošanos noteikto summu, vai arī viņam jāmaksā valsts noteiktie līdzekļi?

A
atbild:
04. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta piektā daļa nosaka katra vecāka pienākumu neatkarīgi no viņa spējām un mantas stāvokļa nodrošināt katram savam bērnam minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā izriet no likuma. Tas ir absolūts un neapstrīdams pienākums. Nekāda vienošanās nevar atcelt likumā noteikto pienākumu. Ja ar bērna tēvu jauna vienošanās nav iespējama, Jums ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

Plašāk par normatīvajā regulējumā noteiktajiem uzturlīdzekļu maksāšanas principiem un apmēru 2019. gadā lasiet LV portāla skaidrojumā Uzturlīdzekļi – kā ar kabatas naudu un periodu skolēnu brīvlaikā?.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas