E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15893
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Vai uzturlīdzekļus var maksāt no radinieka konta

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
Marta

Labdien! Vai iemaksa bērna mātes kontā no uzturlīdzekļu maksātāja ģimenes locekļiem tiek uzskatīta par uzturlīdzekļu atmaksu uzturlīdzekļu maksātāja vietā?

A
atbild:
04. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Jebkurā gadījumā, ja tiek maksāti uzturlīdzekļi bērnam, maksājuma uzdevumā kā mērķis skaidri un nepārprotami ir jānorāda, ka tie ir uzturlīdzekļi bērnam (vārds, uzvārds, personas kods). Ja uzturlīdzekļi tiek piedzīti ar tiesas spriedumu, var norādīt sprieduma numuru. Ja maksājumi tiek veikti no citas personas konta, papildus vēlams norādīt, kā vārdā veikts uzturlīdzekļu maksājums. Maksājuma mērķis ļauj secināt, par ko un kad veikti attiecīgie maksājumi. Vēršam uzmanību, ka vajadzība pierādīt, ka uzturlīdzekļu maksājumi ir veikti, var rasties arī pēc vairākiem gadiem, tāpēc būtu vērts tomēr apdomāt iespējas, kā maksājumus veikt savā vārdā. Piemēram, ja uzturlīdzekļu pārskaitījums no personas konta bankā nav iespējams, var veikt naudas pārvedumu pastā, saglabājot veikto maksājumu uzdevumu kvītis.

Tomēr, lai sniegtu konkrētāku atbildi, būtu nepieciešama papildu informācija. Piemēram, jautājumā pieminētā nepieciešamība veikt “uzturlīdzekļu atmaksu” vedina domāt, ka, iespējams, ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds un uzsākta uzturlīdzekļu parāda piedziņa. Tādā gadījumā uzturlīdzekļu maksājumi bērna mātes kontā nebūs uzskatāmi par uzturlīdzekļu “atmaksu”. Ja uzturlīdzekļu piedziņu, izpildot tiesas nolēmumu, veic zvērināts tiesu izpildītājs, uzturlīdzekļu parāda atmaksa ir obligāti jāveic tā zvērinātu tiesu izpildītāja depozīta kontā, kura lietvedībā atrodas attiecīgā izpildu lieta par uzturlīdzekļu piedziņu.  Savukārt, ja uzturlīdzekļu izmaksa tiek veikta bez tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu (administratīvā procesa kārtībā), tad parādniekam ir pienākums izdarīt uzturlīdzekļu maksājumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas kontā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas