E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15892
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai Latvijā var šķirt laulību, ja abi laulātie un viņu bērni dzīvo ārpus valsts

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
K

Vai ir iespējams Latvijā šķirt Latvijā noslēgtu laulību, ja abi laulātie un bērni nedzīvo Latvijā?

A
atbild:
22. janvārī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Jāprecizē, vai abi laulātie ir Latvijas pilsoņi un vai laulību vēlaties šķirt vienojoties vai tiesas ceļā (kad vienošanos abu laulāto starpā panākt nav iespējams).

Ja abi laulātie pastāvīgi nedzīvo Latvijā, Jūsu laulības šķiršana Latvijā iespējama tikai tad, ja abi esat Latvijas pilsoņi. Ja kāds no laulātajiem tāds nav, turklāt abu pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvija, laulība jāšķir pastāvīgajā dzīvesvietā – valstī, kurā šobrīd dzīvojat kopā ar laulāto. Gadījumos, kad iesaistītas vismaz divas ES dalībvalstis (piemēram, jūs ar laulāto nedzīvojat tajā pašā valstī vai jums ir dažādas pilsonības), ir spēkā ES noteikumi, pēc kuriem nosaka, kuras tiesas piekritībā būs lieta un pēc kuras valsts tiesībām to izskatīs.

Ja ar laulāto esat Latvijas pilsoņi un laulību iespējams šķirt, savā starpā vienojoties, varat doties uz konsultāciju pie jebkura Latvijas notāra (klātienē vai videorežīmā). Notāru sarakstu var atrast vietnē “latvijasnotars.lv”.

Šķirot laulību tiesas ceļā, lietas piekritību noteic Eiropas Padomes 2003. gada 27. novembra Regula (EK) Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par Regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu. Vispārējās piekritības noteikumi paredzēti Regulas (EK) 2210/2003 3. pantā, kura attiecīgie punkti noteic, ka kompetentā tiesa atrodas dalībvalstī.

Lietas, kas saistītas ar laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu un laulības atzīšanu par neesošu, piekrīt tās dalībvalsts tiesām, kuras teritorijā atrodas:

  • laulāto pastāvīgā dzīvesvieta
  • vai laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta, ja viens no tiem arvien tur dzīvo,
  • vai atbildētāja pastāvīgā dzīvesvieta,
  • vai laulāto kopīga pieteikuma gadījumā viena vai otra laulātā pastāvīgā dzīvesvieta,
  • vai prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz gadu tieši pirms prasības iesniegšanas,
  • vai prasītāja pastāvīgā dzīvesvieta, ja viņš tur pastāvīgi dzīvojis vismaz sešus mēnešus tieši pirms prasības iesniegšanas un tam ir šīs dalībvalsts piederība vai, Apvienotās Karalistes vai Īrijas gadījumā, “domicils” šajā dalībvalstī.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas