E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15891
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Ja nolemts pirkt dzīvokli

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
Viktors

Labdien! Vēlos iegādāties divistabu dzīvokli Kuldīgā. Kā notiek pārrakstīšana, un cik tas viss izmaksā? Dzīvokļa cena 17 000–19 000 eiro.

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījumam ir jāsākas ar ļoti rūpīgu nolūkotā īpašuma izpēti un ļoti precīzi izstrādātu pirkuma-pārdevuma līgumu. Par to izlasāms pievienotajos skaidrojumos, kas publicēti LV portālā, kā arī intervijā Mājokļa iegāde – kas jāzina un jādara, lai izvairītos no riskiem.

Kā iesaka zvērināts advokāts Jānis Lapsa, pērkot dzīvokli, svarīgi ir veikt šādas darbības:

  • iepazīties ar nolūkotā nekustamā īpašuma zemesgrāmatas datorizdruku, lai pārliecinātos, kas ir tā īstenais īpašnieks un vai īpašumam nav kādu apgrūtinājumu;
  • iepazīties ar nekustamā īpašuma inventarizācijas lietu, lai noskaidrotu, vai nepastāv nelikumīga būvniecība un kāds ir dzīvokļa statuss;
  • uzzināt informāciju par īpašumā deklarētajām personām;
  • izstrādāt konkrētu un apstākļiem atbilstošu pirkuma-pārdevuma līgumu, kurā precīzi noteikti abu pušu pienākumi un saistības, tostarp maksāšanas nosacījumi.

Kā notiek maksāšana par iegādāto īpašumu? Kā skaidro advokāts, ar darījumu saistītos izdevumus – valsts un kancelejas nodevu, kā arī notāra pakalpojumu – parasti uzņemas maksāt pircējs (bet ne vienmēr). Maksāšanas procedūras secība arī aprakstīta minētajā intervijā.

Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir 2% no nekustamā īpašuma pirkuma līgumā norādītās summas vai nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības – tās summas, kura ir lielāka (Ministru kabineta noteikumi Nr. 1250 par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā).

Kancelejas nodevas noteiktas Zemesgrāmatu likuma 107. pantā.

Notāra atlīdzība noteikta MK noteikumos Nr. 737 par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas