E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15888
Lasīšanai: 3 minūtes

Maternitātes pabalstam svarīga ir sociālā apdrošināšana, nevis māmiņas vecums

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. decembrī, 2018
Līna

Labdien! Jautājums par maternitātes pabalstu. Ja radusies situācija, ka dekrēta atvaļinājumā došos decembra beigās (grūtniecības uzskaitē stājos līdz 12. grūtniecības nedēļai, brīdī, kad sāksies dekrēta atvaļinājums, būs pilnas 30 nedēļas). Maternitātes pabalstu izmaksā atkarībā no vidējās darba algas pēdējo 12 mēnešu laikā, tomēr 18 gadu vecumu es sasniedzu tikai šī gada maijā. Vai tiešām pabalsts tiks rēķināts no 12 mēnešu vidējās darba algas, vai tomēr no brīža, kad tika sasniegta pilngadība, t.i., par periodu 2018. gada maijs–2018. gada decembris, vai tomēr no 2017. gada decembra līdz 2018. gada decembrim? Paldies!

A
atbild:
18. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās apdrošināšanas pabalsti nav piesaistīti pilngadības faktam, jo darba attiecībās var stāties arī pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteic, ka sociālajai apdrošināšanai obligāti ir pakļauti visi 15 gadu vecumu sasniegušie darba ņēmēji.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību darba nespējas periodu, darbnespējas lapu B) piešķir, ja ir darba tiesiskās attiecības, tātad sociālā apdrošināšana.

Maternitātes pabalsta aprēķinam izmanto iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (izsniegta darbnespējas lapa B).

Piemēram, ja darbnespējas lapa B izsniegta decembrī, pabalsta aprēķinam neņem vērā decembri, novembri un oktobri. Aprēķina periodu veido 12 iepriekšējie mēneši – no 2017. gada oktobra līdz 2018. gada septembrim.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā tiek ieskaitītas algas darba mēnešos. Savukārt par laiku, kad nav strādāts, vidējo iemaksu algu nosaka 70% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Maternitātes pabalstu (ar grūtniecības un pēcdzemdību darba nespējas dienām) piešķir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Informāciju par pabalstiem vecākiem varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas