E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15883
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ārdurvju videonovērošana datu aizsardzības aspektā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2018
Daila

Īsti neizprotu likumu par to, vai privātpersonas drīkst vai nedrīkst izmantot slēptās videokameras. Ja es gribu ārdurvīm durvju actiņas vietā ielikt videonovērošanas kameru, lai noskaidrotu, kas bojā manas durvis, vai tas būtu likuma pārkāpums? Es nevaru iesniegt policijā sūdzību, ja man nav pierādījumu, tātad tāda novērošanas kamera man būtu vajadzīga.

A
atbild:
27. decembrī, 2018

Videonovērošanas ieraksta (ar tā saglabāšanu) izdarīšana ir fizisku personu datu apstrāde. Latvijas Republikā, tāpat kā visās ES dalībvalstīs, ar 2018. gada 25. maiju ir tieši piemērojama Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kas reglamentē fizisko personu datu apstrādes priekšnosacījumus.

Regulas 5. panta “a”–“f” apakšpunkts nosaka likumīgas personas datu apstrādes priekšnosacījumus, t.i., apstrādāt personas datus (tai skaitā iegūt un uzglabāt) Jūs kā personas datu apstrādes pārzinis drīkstat tikai tad, ja tas tiek veikts likumīgi, godprātīgi, datu subjektam pārredzamā veidā, tie tiek iegūti konkrētos, skaidros un leģitīmos nolūkos, ir adekvāti un ietver tikai to apjomu, kas nepieciešams to apstrādes nolūkam (mērķim).

Tādējādi uzstādīt slēptas videonovērošanas ierīces būtu pretēji likuma garam un būtībai. Bez šaubām, Jums ir tiesības visiem likumīgiem un saprātīgiem līdzekļiem aizsargāt savu īpašumu, tai skaitā novērst tā bojāšanu. Pirms novērošanas ierīču uzstādīšanas Jums ir jāvērtē, kāda telpa vai teritorija tiks novērota (privāta teritorija, publiska telpa vai arī citu īpašnieku teritorija) un vai šādas videonovērošanas iekārtas uzstādīšanai Jums nav nepieciešama dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišana (ja runa ir, piem., par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju).

Bez minētā jāakcentē, ka, izvērtējot nepieciešamību šādu videoierakstu izdarīt, Jums ir jāizvērtē, vai Jūsu aprakstīto likumpārkāpumu nav iespējams novērst ar citiem līdzekļiem, kas mazāk ietekmē citu dzīvokļu īpašnieku privātumu. Ja Jūsu aprakstīto situāciju nav iespējams novērst citādi un ir iegūta dzīvokļu īpašnieku kopības piekrišana (ja tāda ir nepieciešama), pirms attiecīgās videonovērošanas zonas ir uzstādāma brīdinājuma zīme, ka attiecīgajā teritorijā tiek veikta videonovērošana, papildus norādot visu informāciju, kas sniedzama datu subjektam saskaņā ar regulas 13. pantu. Tādējādi Jums ir jāizvērtē, vai ir samērīga un nepieciešama teritorijas sistemātiska videonovērošana ar ieraksta saglabāšanu.

Jāpiebilst, ka Vispārīgā datu aizsardzības regula paredz arī izņēmuma gadījumus, kad to nepiemēro. Saskaņā ar minētās regulas 2. panta 2. daļas “c” apakšpunktu to nepiemēro attiecībā uz datu apstrādi, ko veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas