E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15877
Lasīšanai: 4 minūtes
1
22
1
22

Kā izbeigt ceļa servitūtu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2018
Jānis

Sveiki! Ir radusies tāda situācija, ka caur mūsu īpašumu ir iezīmēts servitūta ceļš uz piegulošo īpašumu, kuram kādreiz nebija cita piebraucamā ceļa. Piegulošā īpašuma saimnieki, uzsākot būvniecību, ir izveidojuši sev jaunu piebraucamo ceļu uz koplietošanas ielu, bet vēl joprojām vēlas izmantot servitūta ceļu. Sakiet, lūdzu, vai servitūts nezaudēja savu spēku brīdī, kad tika izveidots jauns piebraucamais ceļš uz koplietošanas ielu? Paldies par informāciju!

A
atbild:
14. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Saskaņā ar likuma “Par ceļiem” 6.1 panta regulējumu ceļa servitūtu nodibina (un likumīgi izmanto) tikai tad, ja tas ir vienīgais piekļuves ceļš kādam nekustamajam īpašumam.

Ja piekļūšanu kaimiņu īpašumam tagad nodrošina cits piebraucamais ceļš un senākais ceļš vairs nav vienīgais, īpašuma apgrūtinājuma veids – reālservitūts – ir izbeidzams.

Civillikuma 1237. pantā cita starpā ir noteikts:  kā personālie, tā reālie servitūti izbeidzas ar atteikšanos no tiem, kā arī ar atceļoša nosacījuma iestāšanos.

Civillikuma 1238. pantā ir šāda norma: “Atteikties no piederoša servitūta var vai nu noteikti ar līgumu, ar kuru servitūta izlietotājs pārved to atpakaļ uz kalpojošās lietas īpašnieku, vai klusējot, ar to, ka servitūta izlietotājs piekrīt tādai kalpojošās lietas īpašnieka darbībai, ar kuru servitūtu izlietošana nav savienojama.”

Ja kaimiņš labprātīgi piekristu vairs neizmantot iepriekšējo servitūta ceļu, bet tikai jauno piebraucamo, tad īstenībā ar šādu vienošanos arī pietiktu un attiecīgo zemes platību Jūs varētu izmantot pēc saviem ieskatiem.

Taču, lai apgrūtinājumu – ceļa servitūtu – izbeigtu likumīgā ceļā, tad, tāpat kā tā nodibināšanas gadījumā, ir jāveic vairākas formalitātes.

Ja ceļa servitūts nodibināts uz līguma pamata, tad vislabāk būtu, ja kalpojošā un valdošā īpašuma īpašnieki šajā dokumentā būtu iekļāvuši arī atceļošo nosacījumu, ar kuru servitūts izbeidzas (CL 1237. pants). Atsaucoties uz šo līgumu, abi  īpašnieki ar iesniegumu var vērsties zemesgrāmatu nodaļā un kadastra reģistrā, lai atceltu apgrūtinājumu.

Saskaņā ar MK 2012. gada 10. aprīļa noteikumu Nr. 263 “Kadastra objekta reģistrācijas un kadastra datu aktualizācijas noteikumi” 111. punktu ierakstu par nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā dzēš, ja:

  • iesniegts dokuments par ceļa servitūta izbeigšanu saskaņā ar Civillikuma 1237. pantu;
  • iesniegts spēkā esošs tiesas nolēmums par ceļa servitūta atcelšanu vai tā neesamību;
  • iesniegts apgrūtinājumu plāns, kas nesatur ziņas par iepriekš Kadastra informācijas sistēmā reģistrētu nekustamā īpašuma objekta apgrūtinājumu, ja ceļa servitūta teritorija bija attēlota zemes robežu plānā vai apgrūtinājumu plānā, un zemes kadastrālās uzmērīšanas dokumenti satur dokumentu par ceļa servitūta izbeigšanu.

Kā ceļa servitūta statuss likvidējams, detalizēti var uzzināt Valsts zemes dienesta mājaslapā sadaļā “Ceļa servitūtu reģistrācija”.

Ja kaimiņi vēl arvien vēlas izmantot arī iepriekšējo ceļa servitūtu un nevēlas labprātīgi (klusējot) no tā atteikties, tad jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par ceļa servitūta likvidēšanu, jo ir zudis tiesiskais pamats tā pastāvēšanai.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas