E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15873
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
5
1
5

Individuāli līgumi ar apsaimniekotāju nav jāslēdz

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2018
Anna

Labdien! Nesen ievācāmies jaunajā daudzdzīvokļu mājā. Līguma ar apsaimniekotāju mums nav, arī daudziem kaimiņiem tāda nav. Ar apsaimniekotāja darbu neesam apmierināti, vai tas, ka nav līguma, varētu kalpot kā iemesls atteikties no apsaimniekotāja? Kam šajā gadījumā vajadzēja iniciēt līguma parakstīšanu: jaunajam dzīvokļa īpašniekam vai apsaimniekotājam? Vai tas, ka jauno dzīvokļu īpašnieku vairumam nav parakstīti līgumi, var kalpot par iemeslu atteikties no apsaimniekotāja? Cik likumiski pareizi tas ir, ka nav līguma? Mājā ir pazemes stāvvieta, katram autostāvvietas īpašniekam ir zemesgrāmata, kur norādīta domājamā daļa. Līguma par apsaimniekošanu nav. Apsaimniekotājs bez paziņojuma paaugstināja apsaimniekošanas maksu. Vai mēs varam atteikties maksāt pēc jaunajiem tarifiem?

A
atbild:
08. janvārī, 2019
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā nav paredzēti individuāli līgumi starp daudzdzīvokļu mājas apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju un dzīvokļu īpašniekiem. Šāds koplīgums tiek noslēgts visas dzīvokļu īpašnieku kopības vārdā un ir saistošs arī tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri līgumu nav parakstījuši. Galvenais nosacījums – līguma projekts iepriekš jāsaskaņo ar dzīvokļu īpašnieku kopību vai nu klātienē dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, vai arī rakstiskas aptaujas veidā (kā tas darāms, izsmeļoši izklāstīts Dzīvokļa īpašuma likumā no 18. līdz 21. pantam). Starp citu, dzīvokļu īpašnieku vārdā līgumu var parakstīt arī dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotas personas.

Tā vajadzētu būt arī Jūsu daudzdzīvokļu mājā. Taču, kā var noprast no jautājuma satura, nams ir jauns un, iespējams, visiem dzīvokļiem vēl nav īpašnieku, un šāds līguma slēgšanas process vēl nav noticis.

To, ka individuāli līgumi ar apsaimniekotāju dzīvokļu īpašniekiem nav obligāti, norāda arī Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš. “Ja mājai ir apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējs, tas var strādāt tik ilgi, kamēr dzīvokļu īpašnieki savā kopsapulcē nenolems to nomainīt. Dzīvokļa īpašuma likumā ir skaidri pateikts: ja ir konkrēts pārvaldnieks, kas apsaimnieko māju, tad saskaņā ar šā normatīvā akta 10. un 13. pantā noteikto par saņemtajiem pakalpojumiem ir jāmaksā. Līgums ar pārvaldnieku ir jānoslēdz tad, ja dzīvokļu īpašnieki neizveido biedrību, kas uzņemas mājas apsaimniekošanu, bet šo pienākumu uztic kādai fiziskai vai juridiskai personai. Pārvaldīšanas likumā ir noteikts – ja nav noslēgts pārvaldīšanas līgums, darbojas Civillikuma regulējums par pilnvarojuma līgumu, un, cik var spriest no jautājuma, šis ir tas gadījums.”

V.Peipiņš uzsver: dzīvokļu īpašnieki ir tiesīgi atteikties maksāt paaugstināto apsaimniekošanas maksu, jo to var noteikt tikai ar dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu. Ja dzīvokļu īpašnieki apsaimniekošanas maksas paaugstināšanai nav piekrituši, to uzreiz var apstrīdēt, ierakstītā vēstulē pārvaldniekam nosūtot pretenzijas rakstu, kurā pamatota atteikšanās no paaugstinātā maksājuma. “Taču vienkārši nemaksāt, tādējādi it kā izsakot protestu, nedrīkst, jo tad nesamaksātā summa tiks uzskatīta par parādu,” viņš skaidro, paužot arī viedokli, ka nesaskata jēgu noslēgt pārvaldīšanas līgumu ar apsaimniekotāju, kura pakalpojumi dzīvokļu īpašniekus neapmierina. Iespējams, labāks risinājums būtu meklēt mājai citu pārvaldnieku.

Par to sīkāka informācija izlasāma LV portāla skaidrojumā Kad un kā mājai mainīt pārvaldnieku.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas