E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15859
Lasīšanai: 3 minūtes

Autoratlīdzība, ja nav jāmaksā VSAOI vispārējā likme, neietekmē vecāku pabalstus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. decembrī, 2018
Aija

2018. gada oktobra beigās es devos dekrētā, proti, man tika atvērta slimības lapa, jo janvāra sākumā ir noteikts bērniņa dzimšanas datums. Mans atalgojums pēdējos 12 mēnešus sastāvēja no divām daļām: autoratlīdzības, kā arī darba algas ar sociālajām iemaksām, kas arī veidos manu maternitātes un vecāku pabalsta apmēru. Decembrī un aprīlī man tiek piedāvāts piedalīties projektā, kurā atalgojums tiek izmaksāts autoratlīdzības veidā, no kuras man ir jānomaksā nodoklis pensiju uzkrājumam, bet nebūs jāmaksā sociālais nodoklis, jo ienākumi no šiem projektiem mēnesī nepārsniegs 350 eiro. Jautājums: 1. Vai, pieņemot piedāvājumu darboties projektā decembrī un saņemot par to 350 eiro autoratlīdzību, es aizvien būšu tiesīga saņemt arī maternitātes pabalstu? 2. Vai, pieņemot piedāvājumu darboties projektā aprīlī un saņemot par to 350 eiro autoratlīdzību, es aizvien būšu tiesīga saņemt arī vecāku pabalstu?

A
atbild:
17. decembrī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja autoratlīdzības saņēmējam saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto nav pienākuma veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vispārējā kārtībā, maksājot 32,15% likmi, tad saņemtā autoratlīdzība neietekmē tiesības saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā.

No Jūsu jautājuma noprotams, ka informāciju par iemaksām Jūs jau esat uzzinājusi. Taču, kas attiecas uz iemaksām pensijai, tad likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikts, ka autoratlīdzības izmaksātājam no saviem līdzekļiem no autoratlīdzības (bruto) 5% apmērā jāveic VSAOI (pensiju apdrošināšanai par autoratlīdzības saņēmēju). Autoratlīdzības izmaksātājam 5% VSAOI maksājums nav jāpiemēro par autoratlīdzības saņēmēju, kuram noteikta I vai II grupas invaliditāte, ir piešķirta vecuma pensija, pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijas Republikā, kā arī par autortiesību mantiniekiem un citu autortiesību pārņēmējiem.

Savukārt autoratlīdzības saņēmējam, ja ienākums no autoratlīdzības mēnesī sasniedz vai pārsniedz minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI kā pašnodarbinātajam.

Tiesības uz pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tāpēc pabalstu saņēmējam savā individuālajā situācijā par tiem jāuzzina aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas