E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15856
Lasīšanai: 3 minūtes
2
3
2
3

Kā piedzīt uzturlīdzekļu parādu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2018
Julija

Labdien! Man ir jautājums par alimentu piedzīšanu. Laulība tika šķirta pie notāra 2017. gadā. Sakarā ar to, ka trīs nepilngadīgie bērni dzīvo pie mammas un pastāvīgā dzīvesvieta ir Baltkrievija, vienojāmies par alimentiem 250 eiro apmērā. Taču tēvs regulāri nemaksā pat tādu summu. Kāda ir kārtība, lai piedzītu alimentus no tēva? Māte ar bērniem dzīvo ārvalstī, tēvs – Latvijā. Visi ir Latvijas pilsoņi. Pēc griešanās pie notāra atbildēja, ka jautājums jārisina caur tiesu un Latvijas reģistru.

A
atbild:
10. janvārī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai sniegtu atbildi, ir jāzina, kāda veida vienošanās par periodiskiem uzturlīdzekļiem ir noslēgta, tāpēc sniedzam vispārīgu atbildi. Gadījumā, ja vienošanās par uzturlīdzekļiem noslēgta kā notariālais akts, kas izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (nododams piespiedu izpildei), tad saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu izpildu aktu, ko iesniegt zvērinātam tiesu izpildītājam piespiedu piedziņas uzsākšanai, izdos notārs, ievērojot noslēgtās vienošanās noteikumus.

Tomēr situācijas apraksts liecina, ka vienošanās ir noslēgta citā formā. Piemēram, ja vienošanās par uzturlīdzekļiem ir noslēgta kā notariālais akts, bet nav paredzēta tā izpilde tiesas sprieduma izpildes kārtībā saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu, tad saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšana pieļaujama, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 400. pantu, kas paredz, ka lēmumu pieņem tiesnesis, un tad šim lēmumam ir izpildu dokumenta spēks. Tādā gadījumā bērna mātei nav jādodas pie notāra, bet jāiesniedz pieteikums rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļai pēc parādnieka deklarētās dzīvesvietas, bet, ja tādas nav, – pēc dzīvesvietas. Zemesgrāmatu nodaļu kontaktinformācija pieejama šeit. Tā kā dzīvojat ārpus Latvijas, der zināt, ka pieteikumu iespējams ierakstītā vēstulē nosūtīt arī pa pastu. Vēlams iepriekš sazināties ar konkrēto zemesgrāmatu nodaļu, lai precizētu šo jautājumu.

Pēc tam, lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu, saskaņā ar Civilprocesa likuma 549. panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta. Tiesu izpildītāju adreses, tālruņa numurus un darba laiku var atrast Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā. Sadaļā Veidlapas ir iespējams lejuplādēt iesnieguma uzturlīdzekļu piedziņai paraugu. Ja dzīvojat ārzemēs, iesniegumu par parāda piedziņas uzsākšanu zvērinātam tiesu izpildītājam ar klāt pievienotu izpildu dokumentu var nosūtīt pa pastu kā ierakstītu vēstuli.

Sarežģītāk, ja vienošanās noslēgta privātā kārtībā, piemēram, zvērinātam notāram apliecinot līdzēju parakstu. Tādā gadījumā vienīgā iespēja prasīt saistību izpildi ir, ceļot prasību tiesā vispārējā kārtībā.  

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas